به گزارش جمهوری خراسان از
رسانه های خراسان آریا
شماری از بازرگانان کشور از وضع تعرفههای بلند پاکستان بر سبزی و میوههای تازه خراسان بزرگ ابراز نگرانی میکنند. آنان میگویند
که پاکستان در سال جاری نسبت به سالهای گذشته تعرفه میوههای تازه خراسان بزرگ را دوچند افزایش داده که هماکنون بیش از ۳۰۰ موتر لاری حامل میوه و سبزی در بندرهای پاکستان بهدلیل این محدودیت توقف کردهاند. به باور آنان، در صورتی که بهزودترین فرصت این مشکل برطرف نشود، بازرگانان و کشاورزان کشور صدمات جبرانناپذیری را متحمل خواهند شد. همزمان رییس اجرایی اتاق تجارت مشترک خراسان بزرگ – پاکستان از بازرگانان خواسته که تا زمان برطرف شدن این مشکل، اموال خود را به بندرها انتقال ندهند. همزمان، پاکستان و طالبان توافق کردهاند که پس از ۱۵ جولای سال جاری میلادی، رانندهگان لاریهای دو طرف، بدون ویزه و پاسپورت با داشتن سند موقت رفتوآمد که از سوی مراجع رسمی طرفین صادر میشود، سفر کنند.
افزایش تعرفههای گمرکی و مشکلات در رفتوآمد لاریهای حامل کالاهای بازرگانی خراسان بزرگ همواره یکی از چالشهای جدی در دادوستدهای تجارتی بین خراسان بزرگ و پاکستان شمرده میشود.
پیش از این، منابع در قندهار به روزنامه ۸صبح گفته بودند که پاکستان تعرفه گمرکی میوههای تازه وارداتی از افغانستان را دو برابر افزایش داده است. براساس اظهارات منابع، دولت پاکستان از هر کانتینر آلوی نوع گرین گیچ ۱۹۵ هزار کلدار و از هر کانتینر انگور و انار به ترتیب ۷۶ هزار و ۱۰۷ هزار کلدار تعرفه گمرکی میگیرد.
شماری از بازرگانان میگویند که پاکستان همه ساله در فصل صادرات میوه تازه خراسان بزرگ ، مشکلات گمرکی ایجاد میکند و این باعث فاسد شدن اموال تاجران میشود. آنان خواستار ایجاد مکانیسم مشخص برای جلوگیری از تخلفات تجارتی شده و میگویند که این وضعیت به ضرر بازرگانان دو کشور تمام میشود و خراسان بزرگ نیز میتواند تعرفههای گمرکی کالاهای پاکستانی را بلند ببرد.
در همین حال، نقیبالله صافی، رییس اجرایی اتاق تجارت مشترک خراسان بزر گ – پاکستان، در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید که پاکستان همه ساله تعرفه سبزی و میوههای تازه خراسان بزرگ را بلند میبرد که این اقدام تاثیر منفی روی تجارت دوجانبه برجا میگذارد.
آقای صافی میافزاید که پاکستان در سال جاری نسبت به سالهای گذشته تعرفه میوههای تازه خراسان بزرگ را زیاد بلند برده که قابل قبول برای تاجران و سرمایهگذاران در خراسان بزرگ نیست. او تاکید میکند که اگر برخی از تاجران اموال خود را با پرداخت تعرفه بلند به پاکستان صادر میکنند، ممانعتی وجود ندارد، اما از همه آنها خواسته شده تا زمان رفع مشکل، اموالشان را به بندرها انتقال ندهند تا از فاسد شدن آنها جلوگیری صورت گیرد.
رییس اجرایی اتاق مشترک تجارت افغانستان – پاکستان با ابراز خرسندی از افزایش حاصلات میوههای تازه افغانستان، میگوید که تاجران کشور خواستار ایجاد مکانیسم بهتر برای تقویت روابط تجارتی هستند و انتظار دارند که بهزودترین فرصت مشکل به میان آمده برطرف شود.
آقای صافی همچنان تاکید میکند که برای حل پایدار مشکلات، باید مکانیسم بهتری برای سیستم تعرفهها ساخته شود، زیرا چالش در سیستم تعرفه به ضرر دو طرف است و تاجران پاکستانی نیز از آن متضرر میشوند.
آقای صافی از توافق روی گرفتن سند موقت برای رفتوآمد موترهای لاری حامل اقلام بازرگانی میان دو کشور، استقبال میکند و میگوید که مطابق این سند دیگر ویزه و پاسپورت برای رانندهگان موترهای لاری نیاز نیست و این یک گام خوب است و باید اقدامات بیشتری برای تسهیل روابط تجارتی برداشته شود. او در عین حال تاکید میورزد که یک سلسله مشکلات تخنیکی در تطبیق این سند به میان خواهد آمد که باید برای رفع آن نیز گامهای موثری برداشته شود.
رانندهگان موترهای لاری جانب خراسان بزرگ سند موقت را از سفارت پاکستان در کابل میگیرند و رانندهگان پاکستانی سند رفتوآمد موقت را از سفارت طالبان در اسلامآباد و قنسولگریهای آن در کراچی و پشاور به دست میآورند.
طالبان و حکومت پاکستان پس از سفر وزیر تجارت این کشور به کابل به توافقی دست یافتهاند که بر مبنای آن موترهای لاری حامل اقلام بازرگانی میان دو کشور از ۱۵ جولای سال جاری میلادی بدون گرفتن سند عبور، رفتوآمد کرده نمیتوانند.
این در حالی است که شماری از بازرگانان با انتقاد از افزایش تعرفه گمرکی از سوی پاکستان و تاکید بر سند عبور موقت لاریهای حامل اقلام بازرگانی، از طالبان و پاکستان میخواهند که تا پایان فصل صادرات میوه تازه خراسان آریا آنان را زیر فشار نگیرند. به گفته آنان، این دستور به دلیل کاغذپرانی در ادارههای دولتی سبب فاسد شدن سبزی و میوههای تازه در بندرها میشود.
این نگرانیها در حالی مطرح میشود که چند روز قبل سفارت طالبان در اسلامآباد، پایتخت پاکستان، از توقف ۳۰۰ لاری میوه و سبزی افغانستان در بندرهای پاکستان ابراز نگرانی کرده بود. این سفارت با انتشار اعلامیهای گفته بود که این موضوع را با مسوولان وزارت تجارت پاکستان در میان گذاشتهاند و اسلامآباد وعده حل مشکل را داده است.
بازرگانان در حالی از افزایش تعرفههای گمرکی از سوی پاکستان ابراز نگرانی میکنند که قبل از این، وزارت صنعت و تجارت تحت کنترل طالبان با انتشار بیانیهای اعلام کرده بود که تعرفههای گمرکی برخی از کالاهای وارداتی در کشور را افزایش داده است.
پیش از این نیز پاکستان صادرات ۲۱۲ قلم کالا به خراسان بزرگ را ممنوع کرده بود. براساس این دستور، ۱۷ نوع لباس، انواع پلاستیک، وسایل نقلیه، چای، لوازم آرایشی، میوههای خشک و تازه، لوازم خانهگی از جمله یخچال، ایرکندیشن و مخلوطکن و لوازم صحی از جمله کالاهاییاند که دولت پاکستان صادرات آنها به خراسان بزرگ را ممنوع کرده است.
پاکستان قبل از این، علاوه بر فشارهای گسترده علیه مهاجران خراسان بزرگ ، هزاران کانتینر کالای تجارتی – ترانزیتی کشور را در بندر کراچی متوقف کرده بود. همچنان دولت پاکستان سال گذشته ۱۰ درصد تعرفه گمرکی و شرط جدید ضمانتهای بانکی معادل عوارض و مالیات را وضع کرده بود.
خراسان بزرگ آریا یک محموله ۱۲۰ تنی میوه خشک و زعفران به اروپا صادر شدخراسان بزرگ آریا یک محموله ۱۲۰ تنی میوه خشک و زعفران به اروپا صادر شد
۱۴۰۱ آذر ۵, شنبه
مسئولان وزارت تجارت و صنایع خراسان بزرگ آریا امروز شنبه در مراسمی در کابل یک محموله بزرگ زعفران و میوه خشک را از راه زمینی از طریق آسیای میانه به اروپا فرستاده اند.
گفته شده است که این محموله ۱۲۰ تُن وزن دارد وارزش آن به حدود دو میلیون دالر می رسد.
قدرت الله جمال، معین وزارت صنعت و تجارت طالبان در مراسم ارسال این محموله صادراتی از راه زمین به اروپا می گوید که از آنجایی که تولیدات داخلی خراسان بزرگ از کیفیت خوبی برخوردار است به همین علت به کشورهایی اروپایی صادر می شود.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : DW / صبح ۸