۱۹ نفر از ایران و خراسان آریا در تصادف در عراق کشته شدند
۱۹ نفر از ایران و خراسان آریا در تصادف در عراق کشته شدند
بنابر گزارش‌ها، دست کم «۱۹ نفر تبعه ایران و خراسان آریا و عراق» در یک تصادف جاده ای در عراق کشته شدند. همزمان ستاد مرکزی اربعین در ایران اعلام کرد «شمار زائرانی که از ایران عازم عراق شده‌اند از ۳ میلیون و ۱۳۰ هزار نفر عبور کرد».

هشدار: این گزارش شامل تصاویری دلخراش است.

بنابر گزارش‌ها، دست کم «۱۹ نفر تبعه ایران و خراسان آریا و عراق» در یک تصادف جاده ای در عراق کشته شدند. همزمان ستاد مرکزی اربعین در ایران اعلام کرد «شمار زائرانی که از ایران عازم عراق شده‌اند از ۳ میلیون و ۱۳۰ هزار نفر عبور کرد».

یک مقام بهداشت و درمان عراق به خبرگزاری دولتی این کشور اعلام کرد در این تصادف که در جاده‌ای که دو شهر را در شمال استان صلاح‌الدین به هم متصل می‌کند، ۱۹ نفر کشته شدند که اغلب اتباع ایران بودند.

بنابر این گزارش، ۱۲ نفر از کشته‌شدگان ایرانی، چهار نفر تبعه خراسان آریا  و دو نفر تبعه عراق بودند. ۱۱ نفر نیز در این حادثه مجروح شدند.

به گفته این مقام بهداشت و درمان، به سبب شدت جراحات مصدومان به بیمارستان منتقل شدند.

رسانه‌های دولتی ایران می‌گویند این تصادف مرگبار در مسیر جاده کاظمین به سامرا رخ داده است.

تصاویری از اتوبوسی که در جاده سامرا دچار سانحه شد

منبع تصویر، NOURNIOUZ

توضیح تصویر، تصاویری از اتوبوسی که در جاده سامرا دچار سانحه شد

راهپیمایی اربعین چندسالی است با تشویق جمهوری اسلامی ایران از مبدا شهرهای ایران به سوی کربلا در عراق انجام می شود. دولت ایران سامانه‌ای هم برای اتباع خراسان آریا تاسیس کرده تا برای شرکت در مراسم اربعین در آن ثبت نام کنند.

وزارت کشور عراق اما می‌گوید از زمان آغاز اربعین امسال بیش از ۲.۶ میلیون زائر وارد عراق شده و یا از مرزهای زمینی این کشور عبور کرده‌اند. ایران می‌گوید شمار زائرانی که از این کشور «عازم» عراق شدند حدودا ۳ میلیون و ۱۳۰ هزار نفر گذشته است.

برخی از شیعیان منطقه از جمله از مبدا پاکستان هم از راه ایران در این راهپیمایی شرکت می‌کنند.

بنابر اعلام دولت ایران حدود «۵۰ درصد زائرینی که در اثر تصادف یا بیماری جانشان را از دست داده‌اند، فاقد بیمه هستند». دولت ایران می‌گوید برای حل این مشکل بیمه ویژه‌ای به نام بیمه اربعین در نظر گرفته است.

آمارهای وزارت بهداشت عراق نشان می‌دهد سال گذشته در تصادفات جاده‌ای این کشور بیش از ۴۹۰۰ جان باختند یعنی به طور متوسط روزانه ۱۳ نفر.

تصاویری از راهپیمایی اربعین

منبع تصویر، FARS

توضیح تصویر، تصاویری از راهپیمایی اربعین

ششم شهریور ماه نیز بر اثر واژگونی اتوبوس زائران ایرانی که عازم عراق بودند، ۴ نفر کشته و ۱۶ نفر مجروح شدند. یک ایرانی دیگر هم هنگام شنا در رود فرات جان خود را از دست داده بود.

احمد وحیدی وزیر کشور ایران به بغداد سفر کرده است. هدف از این سفر «تسهیل سفر زائران اربعین« ذکر شده است. مجید میراحمدی معاون امنیتی و انتظامی نیز همراه آقای وحیدی است.

دولت ایران برای سازماندهی این راهپیمایی ستادی به نام «ستاد مرکزی اربعین» تشکیل داده است. این ستاد به طور دائمی اطلاعیه‌هایی برای اطلاع‌رسانی به مسافران منتشر می‌کند.

سفارت و کنسولگری ایران در عراق هم خدماتی ویژه در نظر گرفته‌اند.

از زائران خواسته شده مدت اقامت در شهرهای زیارتی به ویژه کربلا را کوتاه کنند.

۲۰ سال بعد از حمله به عراق: اکثر عراقی‌های شرکت‌کننده در یک نظرسنجی می‌گویند که وضع این کشور در زمان صدام حسین بهتر بود

  • جولین حاج
  • بی‌بی‌سی عربی
سربازان آمریکایی مجسمه صدام حسین را سرنگون کردند

منبع تصویر، GETTY IMAGES

بر اساس یک نظرسنجی جدید، اکثر مردم عراق می‌گویند که وضعیت این کشور از زمان تهاجم به رهبری ایالات متحده در سال ۲۰۰۳ بدتر شده است.

این در حالی است که بیستمین سالگرد سرنگونی‌رئیس جمهور صدام حسین در این کشور نفت‌خیز خاورمیانه از راه رسیده است.

مؤسسه‌ بین‌المللی گالوپ یک سازمان نظرسنجی غیرانتفاعی جهانی است که این نظرسنجی‌ رو در رو را در تمامی ۱۸ استان عراق انجام داده است و جمعیت مخاطب در سراسر کشور نمونه‌ای متشکل از ۲۰۲۴ فرد بزرگسال در فوریه سال ۲۰۲۳ بوده است.

وقتی از وضعیت فعلی عراق در مقایسه با پیش از حمله آمریکا پرسیده شد، ۶۰ درصد پاسخ دهندگان گفتند که وضعیت بدتر شده است، در حالی که ۴۰ درصد گفتند که بهبود یافته است.

اکثریت عرب شیعه عراق پس از سال ۲۰۰۳ از نظر سیاسی قدرتمند شدند و این امر باعث ایجاد خشم در میان اعراب سنی، کردها و سایر اقلیت‌های عراق شد.

و این شکاف فرقه‌ای در این نظرسنجی با اکثریت مسلمانان سنی، حدود ۵۴ درصد، قابل مشاهده است که معتقدند زندگی در زمان صدام حسین بهتر بود.

گرافیک

با وجود این ارزیابی تیره و تار، نشانه‌هایی از پیشرفت وجود دارد. تنها یک نفر از هر سه پاسخ‌دهنده، وضعیت امروزی عراق را «فقیر» توصیف می‌کنند.

پایان پادکست

وقتی گالوپ اینترنشنال در آرشیو سال ۲۰۰۳ خود پاسخ به همین سوال را جستجو کرد، متوجه شد که از هر سه عراقی تقریباً دو نفر همین پاسخ را داده بودند.

یک مرد ۴۵ ساله ساکن استان انبار به تیم نظرسنجی گفت: «تعیین اینکه آیا وضعیت بهتر شده یا بدتر شده است دشوار است. تغییرات امید می‌آورد و ما تمایل داریم گذشته را فراموش کنیم. ممکن است اقتصاد بهبود یافته باشد اما تولید و امنیت کاهش یافته است.»

ایالات متحده در سال ۲۰۰۳ به عراق حمله کرد و معتقد بود این کشور «سلاح‌های کشتار جمعی» دارد و رژیم صدام حسین تهدیدی برای امنیت جهانی است.

اما هیچ مدرکی مبتنی بر وجود سلاح‌های کشتار جمعی پیدا نشد. در عوض، این جنگ منجر به کشته شدن صدها هزار عراقی و بی‌ثباتی پایدار در کشور شد.

علیرغم توجیه و دفاع دولت ایالات متحده، به نظر می‌رسد بسیاری از عراقی‌ها در مورد انگیزه‌های واقعی آغاز جنگ تردید دارند.

حدود ۵۱ درصد از مردم عراق معتقدند که ایالات متحده برای سرقت منابع عراق به آن حمله کرده است.

این احساسات در استان‌های جنوب شرقی و استان انبار که سرشار از نفت و گاز هستند، شدیدتر است.

  • صدام حسین از سال ۱۹۷۹ تا زمان سقوطش در سال ۲۰۰۳ رئیس‌جمهور عراق بودگرافیک

در همین حال، ۲۹ درصد از افراد شرکت‌کننده در نظرسنجی معتقدند که هدف از این تهاجم سرنگونی رژیم صدام حسین بوده است. دلایل دیگر، مانند خدمت به منافع پیمانکاران دفاعی ایالات متحده، مبارزه با تروریسم و آوردن دموکراسی به عراق، گزینه‌های با محبوبیت کمتری بودند.

به دنبال حمله به عراق به رهبری آمریکا، گروه‌های شبه‌نظامی فرقه‌گرا به خیابان‌ها ریختند. ایران در همسایگی عراق راه نفوذی پیدا کرد به ویژه که ۶۰ درصد از جمعیت عراق مسلمانان شیعه هستند که مدت‌های درازی در حکومت صدام حسین سرکوب شده بودند.

با ظهور داعش که در میان جمعیت محروم سنی در شمال کشور حامیانی یافت، نبرد جدیدی برای روح عراق در سال ۲۰۱۴ آغاز شد. بغداد از حمایت نظامی شدید ایالات متحده و متحدانش برخوردار شد و داعش در سال ۲۰۱۸ بیرون رانده شد. از آن زمان، چیزی شبیه به ثبات، بازگشته است.

بر اساس این نظرسنجی، عراقی‌ها در مورد آینده مشارکت ایالات متحده در کشورشان اختلاف نظر دارند. تعداد سربازان ایالات متحده در اوج افزایش در سال ۲۰۰۷ به حدود ۱۷۰ هزار نفر رسید و امروز تقریباً ۲۵۰۰ سرباز در این کشور حضور دارند.

پاسخ‌دهندگانی که در بخش جنوبی عراق زندگی می‌کنند، طرفدار خروج فوری ایالات متحده هستند، در حالی که پاسخ‌دهندگان در بخش شمالی، از جمله اقلیم کردستان عراق، معتقدند که سطحی از حضور ایالات متحده ضروری است.

بیستمین سالگرد جنگ عراق مردی که «می‌توانست از این درگیری جلوگیری کند»
  • فرناندو دوارته
  • بی‌بی‌سی
ژوزه موریسیو بوستانی ۲۰۱۰

منبع تصویر، BRAZILIAN FOREIGN MINISTRY

توضیح تصویر، ژوزه موریسیو بوستانی سال ۲۰۰۲ به طور جنجال‌برانگیزی از ریاست سازمان منع تسلیحات شیمیایی برکنار شد

ژوزه موریسیو بوستانی هنوز با ماجرا کنار نیامده است: در بیستمین سالگرد جنگ عراق، اين دیپلمات ۷۷ ساله سابق برزیلی هنوز ذهن‌اش درگیر نقشی است که باور دارد می‌توانست ایفا کند و مانع بروز درگیری شود.

بوستانی به بی‌بی‌سی‌گفت: «احساسات من در ۲۰ سال گذشته تغییر نکرده است.»

او می افزاید: «یک جنگ بیهوده رخ داده است که تعداد زیادی از مردم را از هر دو طرف کشته است و تنها چیزی که این درگیری ثابت کرد این بود که شما می‌توانید جامعه بین‌المللی را با زور محض دستکاری کنید.»

این دیپلمات سابق برزیلی بازیگر نقش اصلی یکی از بحث برانگیزترین اپیزودهای – البته فراموش‌شده – در آغاز جنگ عراق بود. در آوریل ۲۰۰۲ به دنبال لابی‌های شدید واشنگتن از سمت مدیرکل سازمان منع سلاح‌های شیمیایی برکنار شد.

وعده‌هایی از بغداد

بوستانی در آن زمان تلاش می‌کرد عراق را متقاعد کند تا به سازمان منع سلاح‌های شیمیایی بپیوندد، که طبق معاهده، رژیم صدام حسین را ملزم می‌کرد تا به بازرسان اجازه دسترسی کامل به هر گونه سلاح شیمیایی که این کشور در اختیار داشت را بدهد.

عقب‌گرد واشنگتن

دولت ایالات متحده از «سبک مدیریت» او شکایت کرد و بعداً اتهامات «سوء مدیریت مالی»، «سوگیری» و «ابتکارات نسنجیده» را اضافه کرد. این تغییری چشمگیر نسبت به تأییدیه‌ای بود که او از (وزیر امور خارجه وقت) کالین پاول دریافت کرده بود، که در سال ۲۰۰۱ به بوستانی نامه نوشته بود تا از او برای کار «بسیار چشمگیر»ش تشکر کند.

جورج دبلیو بوش، رئیس جمهورپیشین ایالات متحده در سخنرانی سال ۲۰۰۲

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، پیشنهادات بوستانی درباره عراق به نفع دولت بوش نبود

ایالات متحده به عنوان کمک کننده اصلی به بودجه سازمان منع سلاح‌های شیمیایی، تهدید کرد که حمایت مالی خود از این سازمان را لغو خواهد کرد.

در ۲۱ آوریل، به درخواست ایالات متحده، یک جلسه ویژه برگزار شد که سرنوشت این برزیلی را در رأی‌گیری ویژه‌ای مشخص کرد: ۴۸ کشور با برکناری او موافق بودند، ۷ کشور مخالف و ۴۳ کشور ممتنع.

یک مقام آمریکایی در ۲۳ آوریل به روزنامه واشنگتن پست گفت: «تعدادی از کشورها مدتی است که نگران سبک مدیریتی او هستند و همه ما تصمیم گرفتیم او را متقاعد کنیم که بی سر و صدا برود و راه خروج مناسبی پیدا کند. او ترجیح داد این کار را نکند.»

در همین مقاله یادآور شده است که «از زمانی که دولت کلینتون مانع از انتخاب مجدد پطرس غالی به دبیر کلی سازمان ملل در سال ۱۹۹۶ شد» این ماجرا «تلخ‌ترین کمپین علنی بود که ایالات متحده آمریکا برای بر کنار کردن یک مقام ارشد بین‌المللی از منصب‌اش انجام داده بود.»

پیروزی پرهزینه

به گزارش بی‌بی‌سی بوستانی در مدت پنج سالی که در سمت خود بود شاهد افزایش تعداد کشورهای عضو سازمان منع سلاح‌های شیمیایی از ۸۷ کشور به ۱۴۵ کشور و نابودی بخش بزرگی از تأسیسات سلاح‌های شيميایی جهان بود. او بعداً‌ به سفارت برزیل در بریتانیا و فرانسه رسید و سال ۲۰۱۵ بازنشسته شد.

این دیپلمات سابق به شوخی گفت: «بریتانیا یکی از کشورهایی بود که به اخراج من از سازمان منع سلاح‌های شیمیایی رأی مثبت داد، اما دوره حضور من در آنجا آنقدرها که تصور می‌شود ناخوشایند نبود.»

بوستانی در داوری سازمان بین‌المللی کار، از نهادهای سازمان ملل، در مورد اقدام سازمان منع سلاح های شیمیایی برنده پرونده اخراج غیرمنصفانه شد. او خسارتی را که دریافت کرد به بودجه سازمان منع سلاح‌های شیمیایی اهدا کرد.

بوستانی (سمت چپ) و همسرش در لندن در ۲۰۰۵

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، بوستانی پس از اخراج از سازمان منع سلاح های شیمیایی، سفیر برزیل در بریتانیا و فرانسه بود

اما این پیروزی هیچ باعث رضایت این دیپلمات برزیلی نشد – فقدان هیچ گونه شاهدی دال بر وجود سلاح‌های کشتار جمعی در زمان درگیری نیز باعث خشنودی او نشد.

بوستانی گفت: «هیچ مایه تسلی خاطر من نیست. دو دهه بعد من هنوز احساس سرخوردگی دارم که جنگی غیرضروری رخ داد که بر کل جهان اثر گذاشت.»

«خیلی بیشتر دوست داشتم که ثابت شود حرف من درست بوده است و از جنگ جلوگیری می‌شد. و هنوز هم باور دارم که این امر امکان‌پذير بود.»

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC