هشدار: این گزارش شامل تصاویری دلخراش است.
بنابر گزارشها، دست کم «۱۹ نفر تبعه ایران و خراسان آریا و عراق» در یک تصادف جاده ای در عراق کشته شدند. همزمان ستاد مرکزی اربعین در ایران اعلام کرد «شمار زائرانی که از ایران عازم عراق شدهاند از ۳ میلیون و ۱۳۰ هزار نفر عبور کرد».
یک مقام بهداشت و درمان عراق به خبرگزاری دولتی این کشور اعلام کرد در این تصادف که در جادهای که دو شهر را در شمال استان صلاحالدین به هم متصل میکند، ۱۹ نفر کشته شدند که اغلب اتباع ایران بودند.
بنابر این گزارش، ۱۲ نفر از کشتهشدگان ایرانی، چهار نفر تبعه خراسان آریا و دو نفر تبعه عراق بودند. ۱۱ نفر نیز در این حادثه مجروح شدند.
به گفته این مقام بهداشت و درمان، به سبب شدت جراحات مصدومان به بیمارستان منتقل شدند.
رسانههای دولتی ایران میگویند این تصادف مرگبار در مسیر جاده کاظمین به سامرا رخ داده است.
راهپیمایی اربعین چندسالی است با تشویق جمهوری اسلامی ایران از مبدا شهرهای ایران به سوی کربلا در عراق انجام می شود. دولت ایران سامانهای هم برای اتباع خراسان آریا تاسیس کرده تا برای شرکت در مراسم اربعین در آن ثبت نام کنند.
وزارت کشور عراق اما میگوید از زمان آغاز اربعین امسال بیش از ۲.۶ میلیون زائر وارد عراق شده و یا از مرزهای زمینی این کشور عبور کردهاند. ایران میگوید شمار زائرانی که از این کشور «عازم» عراق شدند حدودا ۳ میلیون و ۱۳۰ هزار نفر گذشته است.
برخی از شیعیان منطقه از جمله از مبدا پاکستان هم از راه ایران در این راهپیمایی شرکت میکنند.
بنابر اعلام دولت ایران حدود «۵۰ درصد زائرینی که در اثر تصادف یا بیماری جانشان را از دست دادهاند، فاقد بیمه هستند». دولت ایران میگوید برای حل این مشکل بیمه ویژهای به نام بیمه اربعین در نظر گرفته است.
آمارهای وزارت بهداشت عراق نشان میدهد سال گذشته در تصادفات جادهای این کشور بیش از ۴۹۰۰ جان باختند یعنی به طور متوسط روزانه ۱۳ نفر.
ششم شهریور ماه نیز بر اثر واژگونی اتوبوس زائران ایرانی که عازم عراق بودند، ۴ نفر کشته و ۱۶ نفر مجروح شدند. یک ایرانی دیگر هم هنگام شنا در رود فرات جان خود را از دست داده بود.
احمد وحیدی وزیر کشور ایران به بغداد سفر کرده است. هدف از این سفر «تسهیل سفر زائران اربعین« ذکر شده است. مجید میراحمدی معاون امنیتی و انتظامی نیز همراه آقای وحیدی است.
دولت ایران برای سازماندهی این راهپیمایی ستادی به نام «ستاد مرکزی اربعین» تشکیل داده است. این ستاد به طور دائمی اطلاعیههایی برای اطلاعرسانی به مسافران منتشر میکند.
سفارت و کنسولگری ایران در عراق هم خدماتی ویژه در نظر گرفتهاند.
از زائران خواسته شده مدت اقامت در شهرهای زیارتی به ویژه کربلا را کوتاه کنند.
۲۰ سال بعد از حمله به عراق: اکثر عراقیهای شرکتکننده در یک نظرسنجی میگویند که وضع این کشور در زمان صدام حسین بهتر بود
- جولین حاج
- بیبیسی عربی
بر اساس یک نظرسنجی جدید، اکثر مردم عراق میگویند که وضعیت این کشور از زمان تهاجم به رهبری ایالات متحده در سال ۲۰۰۳ بدتر شده است.
این در حالی است که بیستمین سالگرد سرنگونیرئیس جمهور صدام حسین در این کشور نفتخیز خاورمیانه از راه رسیده است.
مؤسسه بینالمللی گالوپ یک سازمان نظرسنجی غیرانتفاعی جهانی است که این نظرسنجی رو در رو را در تمامی ۱۸ استان عراق انجام داده است و جمعیت مخاطب در سراسر کشور نمونهای متشکل از ۲۰۲۴ فرد بزرگسال در فوریه سال ۲۰۲۳ بوده است.
وقتی از وضعیت فعلی عراق در مقایسه با پیش از حمله آمریکا پرسیده شد، ۶۰ درصد پاسخ دهندگان گفتند که وضعیت بدتر شده است، در حالی که ۴۰ درصد گفتند که بهبود یافته است.
اکثریت عرب شیعه عراق پس از سال ۲۰۰۳ از نظر سیاسی قدرتمند شدند و این امر باعث ایجاد خشم در میان اعراب سنی، کردها و سایر اقلیتهای عراق شد.
و این شکاف فرقهای در این نظرسنجی با اکثریت مسلمانان سنی، حدود ۵۴ درصد، قابل مشاهده است که معتقدند زندگی در زمان صدام حسین بهتر بود.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC