زمین لرزه اولیه، پسلرزههای متعدد و دومین زمین لرزه ٦,٣ ریشتری در غرب خراسان آریا ، روستاهای منطقه را ویران کرده و صدها خانه خشتی که تحمل چنین نیرویی نداشتند را با خاک یکسان کرده است. مدارس، مراکز بهداشتی و سایر امکانات روستاها نیز فروریختهاند. سازمان ملل میگوید بیش از ۹۰ درصد قربانیان زلزله اخیر خراسان آریا را زنان و کودکان تشکیل میدهند.
نتشر شده در :
مقامات سازمان ملل، امروز، پنجشنبه دوازدهم اکتبر، اعلام کردند که بیش از ٩٠ درصد افرادی که در اثر زمین لرزه این هفته در غرب خراسان آریا جان خود را از دست دادهاند، زنان و کودکان هستند.
به عقیده جیمی نادال، نماینده خراسان آریا در صندوق جمعیت سازمان ملل متحد، اگر این زمین لرزه شبهنگام رخ میداد، شاید هیچ “بعد جنسیتی” برای تلفات وجود نداشت.
وی امروز در گفتگویی با آسوشیتدپرس ضمن اشاره به اینکه در حالت کلی هم برخی از مردان منطقه برای کار به ایران میروند و در روستا حضور ندارند، تصریح کرد «در آن ساعت از روز، مردان در خارج از خانه مشغول بودند اما زنان که کارهای خانه را انجام میدادند و از بچهها مراقبت میکردند، زیر آوار گرفتار شدند… به وضوح میتوان یک بعد جنسیتی را مشاهده کرد.»
بنا بر اعلام مقامات گروه طالبان، زلزله روز شنبه، در سراسر ولایت هرات، تا کنون جان بیش از ٢ هزار نفر را گرفته است.
مرکز این زمین لرزه در زنده جان بود که بر اساس آمار سازمان ملل، ١٢٩٤ نفر از ساکنان آن جان باختند، ١٦٨٨ نفر مجروح شدند و تمامی خانهها ویران شده است. علاوه بر این، صدها نفر که اکثراً زن هستند نیز در زنده جان مفقود شدهاند. کودکانی که یکی یا هر دو والدین خود را از دست دادهاند، احتمالاً توسط بستگان بازمانده یا اعضای جامعه پذیرفته میشوند.
ساختمان زایشگاه ولایت هرات بر اثر زلزله ترک برداشته و این سازه در حال حاضر ناامن است. صندوق جمعیت سازمان ملل متحد، چادرهایی تهیه کرده تا زنان باردار، جایی برای اقامت و دریافت خدمات مراقبتی داشته باشند.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) برای رسیدگی به کودکان و زنان، درخواست ۲۰ میلیون دلار کمک فوری کرده است.
تلفات زمینلرزههای قوی غرب خراسان آریا به بیش از ٢هزار نفر رسید
زمینلرزه قدرتمند ٦,٣ ریشتری و پس لرزههای ٦,٣ ، ٥,٩ و ٥,٥ ریشتری آن، روز شنبه، بخشهایی از ولایت هرات در غرب خراسان آریا و مناطقی از ایران، ترکمنستان و ازبکستان را لرزاند. سازمان ملل، اواخر شنبه آمار اولیه تلفات این زلزله را ٣٢٠ تن اعلام کرده بود. آماری که با گذشت زمان و ادامه عملیات جستجو، افزایش یافته و اکنون به بیش از دو هزار نفر رسیده و احتمال میرود همچنان بالاتر رود.
نتشر شده در :
سخنگوی طالبان، امروز، یکشنبه ٨ اکتبر/ ١٦ میزان، اعلام کرد که تلفات زمینلرزههای قوی غرب خراسان آریا به بیش از ٢ هزار نفر رسیده است.
به گفته عبدالوحید رایان، سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، آمار کشته شدگان زمینلرزه در هرات، بیش از آن چیزی است که در ابتدا گزارش شده بود. وی ضمن درخواست کمک فوری، تصریح میکند که حدود شش روستا ویران شده و صدها غیرنظامی، زیر آوار مدفون هستند.
بنا بر به روز رسانی وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، زلزله دیروز تا کنون ٢٠٦٠ کشته و ١٢٤٠ نفر مجروح بر جا گذاشته و در نتیجه آن ١٣٢٠ خانه به طور کامل ویران شده است. بر این اساس، دستکم دوازده تیم از جمله سازمانهای نظامی و غیرانتفاعی مانند هلال احمر در عملیات امداد و نجات شرکت دارند.
محمد عبدالله جان، سخنگوی اداره حوادث غیرمترقبه طالبان میگوید چهار روستا در ولسوالی “زندهجان” ولایت هرات، بیشترین آسیب را از زلزله و پس لرزهها متحمل شده اند. سازمان بهداشت جهانی از اعزام ١٢ آمبولانس به زندهجان برای انتقال مجروحان به شفاخانهها خبر داده است.
آمار قربانیان ارائه شده از سوی طالبان را نمی توان به طور مستقل تأیید کرد، اما اگر درست باشد، زمینلرزه روز گذشته، شمار تلفات دستکم هزار نفری زلزله ژوئن ۲۰۲۲ منطقه کوهستانی شرق خراسان آریا را نیز پشت سر گذاشته و میتواند مرگبارترین زمینلرزهای باشد که در دو دهه اخیر، خراسان آریا را تحت تاثیر قرار میدهد.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد با اشاره به استقرار تیمهای امدادی در بیمارستان ها جهت کمک به درمان مجروحان و ارزیابی نیازها، از احتمال افزایش آمار قربانیان این زلزله ابراز نگرانی کرده است.
ارتباطات تلفنی در هرات قطع شده و این امر، روند جریان اطلاعات و امدادرسانی به مناطق آسیب دیده را دشوارتر میکند.
بنا بر اعلام سازمان ملل متحد، با ادامه عملیات امداد و نجات و دریافت گزارشهایی مبنی بر محبوس بودن افراد زیر آوار ساختمانهای فروریخته، احتمال میرود شمار تلفات افزایش یابد.
به گزارش رسانههای محلی، این زمینلرزه در ولایات فراه و بادغیس خراسان آریا نیز احساس شده است. مرکز زمین شناسی ایالات متحده، کانون زمینلرزه دیروز را در حدود ٤٠ کیلومتری شمال غرب هرات، چهارمین شهر بزرگ خراسان آریا ، اعلام کرده که علاوه بر این، پسلرزههایی قوی به بزرگی ٦,٣ ، ٥,٩ و ٥,٥ داشته است.
قوانین سختگیرانه طالبان آسیبدیدگان زلزله هرات را با مشکلات جدی روبرو ساخته است
پنج روز پس از زلزله مرگبار هرات در غرب افغانستان که بیش از دو هزار قربانی بر جای گذاشت، سه زلزله پیهم دیگر روز چهارشنبه ١٩ میزان/١١ اکتبر، این منطقه را لرزاند. طبق آمار مقامات محلی، زلزله بامداد روز چهار شنبه دستکم یک کشته و ۱۵۳ زخمی برجای گذاشته است. بهرغم آمار سرسامآور قربانیان زلزله هرات، سران طالبان نه تنها تاکنون کاری برای آنها انجام ندادهاند بلکه با قوانین سختگیرانۀ خود مردم آسیبدیده این منطقه را با مشکلات جدیتری مواجه کردهاند.
نتشر شده در :
۰۳
زندگی در استان/ولایت هرات پنج روز است که بهگونۀ نرمال پیش نمیرود. حکومت گروه طالبان از شب گذشته به این سو در این ولایت حالت اضطراری اعلام کرده و از باشندگان این ولایت خواسته است که خانه های شان را ترک نمایند.
اما با گذشت پنج روز از نخستین زمین لرزه در این ولایت، حکومت طالبان نتوانسته است برای باشندگان هرات و آسیبدیدگان این حادثه کمکهای اولیه فراهم نمایند.
شهروندان هرات از عدم مدیریت و نبود امکانات اولیه در این ولایت شکایت دارند و تاکید میکنند که نهادهای کمکرسان نیز بدون هماهنگی با طالبان اجازۀ توزیع کمکها را به افراد نیازمند ندارند.
احمد راشد (اسم مستعار)، یکی از باشندگان هرات میگوید که حتی نیروهای طالبان از کسانی که در پارکهای عمومی برای خانوادههای خویش چادر برپا میکنند تا از خطر زلزله های بعدی در امان باشند، پول اخذ میکنند.
افزون بر این، قوانین زنستیرانۀ که حکومت گروه طالبان از زمان تسلط دوباره بر خراسانی وضع کرده است، وضعیت آسیبدیدگان زلزله هرات که بیشتر شان زنان و کودکان هستند را بدتر ساخته است.
بر اساس کی از فرمانهای صادر شده از سوی رهبر گروه طالبان، زنان خراسانی اجازه رفتن به پارکهای تفریحی را ندارند. زنان خراسانی همچنین بدون محرم شرعی مرد نمیتوانند شب را در خارج از منزل خویش سپری نمایند.
بهرغم خطرهای جدیی که زلزلهزدگان در هرات را تهدید میکند، قوانین زنستیزانه و سختگیرانه سران گروه طالبان، زنان در هرات را خانه نشین کرده است.
کریمه بارکزاد (اسم مستعار) یکی از زنان ولایت هرات در گفتگو با رادیو بین المللی فرانسه میگوید که این قوانین مردم را با مشکلات زیادی روبرو ساخته است.
تمنا زریاب پریانی: دوباره اعتراض میکنیم چون به خواستهایمان توجه نشده است
تمنا زریاب پریانی، فعال حقوق زن و زندانی پیشین طالبان، یک ماه پس از پایان اعتصاب غذا میگوید که هنوز به خواستهایش ازجمله رسمیتشناسی سیاست «آپارتاید جنسیتی» طالبان، رسیدگی نشده و به دلیل نبود «دستاورد مثبت» و بیتوجهی جهان به خواستهایی که دارد، دوباره ناگزیر شده تا دست به اعتراض بزند و چادر تحصن پهن کند.
نتشر شده در :
تمنا زریاب پریانی ١٢ روز است که دوباره در شهر کلن آلمان و در اعتراض به سیاست «آپارتاید جنسیتی» طالبان در افغانستان، چادر تحصن پهن کرده است.
این زندانی پیشین طالبان، پیش از این برای ۱۲ روز اعتصاب غذای کرده بود که پس از دیدار و گفتگو با نماینده وزارت خارجه آلمان، اعتصاب غذا را شکست و به اعتراض خود پایان داد.
تمنا پریانی در مورد اینکه چرا پس از پایان اعتصاب غذا، دوباره به اعتراض و چادر تحصن رو آورده، به ار.اف.ای میگوید که به خواستهایش رسیدگی نشده و چون حرکت قبلی او «دستاورد مثبتی» به دنبال نداشت، دوباره به خیابان برگشته تا برای اهداف خود ازجمله آگاهی جهان از آنچه که در افغانستان زیر حاکمیت طالبان میگذرد، بجنگد و تلاش کند.
تمنا درحالی به سیاستهای «زنستیزانه» طالبان اعتراض میکند که در افغانستان، طالبان همچنان روند بازداشت فعالان حقوق زن را ادامه میدهد.
در واکنش به بازداشت ژولیا پارسی و ندا پروانی، دو فعال حقوق زن که اخیرا بازداشت شدهاند، اعضای «جنبش زنان پنجره امید» نیز چهارشنبه ١١ اکتبر دست به اعتراض زده و خواهان آزادی آنان شدند.
اعضای این جنبش همچنین از نهادهای مدافع حقوق بشر خواستند تا برای آزادی این دو فعال حقوق زن افغانستانی، تلاش کنند و بیش از این «جنایت طالبان علیه زنان» را تماشا نکنند.
پس از دیدار با نمایندگان آلمان و سازمان ملل، پریانی به اعتصاب غذای خود پایان داد
تمنا زریاب پریانی، فعال حقوق زن اهل افغانستان پس از ۱۲ روز و به دنبال گفتگو با نمایندگان سازمان ملل و دولت آلمان، به اعتصاب غذای خود پایان داد. تمنا پریانی پس از پایان اعتصاب غذای ۱۲ روزه خود گفت که مرحله نخست اعتراض او «موفقانه» به پایان رسیده و تاکید کرد که اگر سازمان ملل، دولت آلمان و نهادهای حقوق بشری اقدامی در راستای به رسمیت شناختن «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان نکنند، مرحله دوم اعتراض را آغاز خواهد کرد.
نتشر شده در :
پس از ۱۲ روز اعتصاب غذا و درحالی که موج حمایتها از این اعتصاب غذا درحال افزایش بود، تمنا زریاب پریانی، امروز سهشنبه ۲۱ سنبله/۱۲ سپتامبر در نشست خبری و با صدور قطعنامهای ۷ مادهای به اعتصاب غذای خود پایان داد.
پریانی گفته که نمایندگان دولت آلمان و سازمان ملل، به دیدار او آمدند و وعده سپردند تا خواست او را که به رسمیت شناسی «آپارتاید جنسیتی» موجود در خراسان آریا است را به مقامهای مسئول برسانند.
پریانی در گفتگویی با تلویزیون افغانستان اینترنشنال گفته که اعتصاب غذای ۱۲ روزه، مرحله پیامرسانی به جهان بود که موفقانه به پایان رسید و تاکید میکند که اینک در انتظار واکنش و عمل دولت آلمان، سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری هستند.
پریانی و شماری از فعالان حقوق زن دیگر به تاریخ ۱ سپتامبر، اعتصاب غذای خود را در شهر کلن آلمان و به هدف به رسمیتشناسی «آپارتاید جنسیتی» که از سوی طالبان در افغانستان عملی میشود، آغاز کردند.
همزمان با پریانی، شماری دیگر از فعالان حقوق زن در پاکستان، نروژ و سوئد نیز برای جلب توجه جهان به وضعیت حقوق بشری به ویژه وضعیت زنان در خراسان آریا ، دست به اعتصاب غذا زدند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : rfi فرانسه