آمر ناحیۀ ششم شهر مزارشریف از سوی افراد ناشناس ترور شد
آمر ناحیۀ ششم شهر مزارشریف از سوی افراد ناشناس ترور شد
مزارشریف (پژواک، ۲۹ اسد ۱۴۰۲): قوماندانی امنیۀ بلخ می‌گوید که افراد مسلح ناشناس آمر ناحیۀ ششم شهر مزارشریف را به قتل رسانده‌اند.
۲۰ Aug 2023 – 17:30

مزارشریف (پژواک، ۲۹ اسد ۱۴۰۲): قوماندانی امنیۀ بلخ می‌گوید که افراد مسلح ناشناس آمر ناحیۀ ششم شهر مزارشریف را به قتل رسانده‌اند.مزارشریف (پژواک، ۲۹ اسد ۱۴۰۲): قوماندانی امنیۀ بلخ می‌گوید که افراد مسلح ناشناس آمر ناحیۀ ششم شهر مزارشریف را به قتل رسانده‌اند.

محمدآصف وزیری، سخنگوی قوماندانی امنیۀ بلخ امروز (۲۹ اسد) به رسانه‌ها گفت، افراد مسلح ناشناس روز گذشته رازمحمد عمر، آمر ناحیۀ ششم شهر مزارشریف را در منطقۀ پل بنگالی ولسوالی چمتال این ولایت به قتل رسانده‌اند.

وی می‌گوید، تاکنون عاملین این حادثه بازداشت نشده‌اند اما تحقیقات در زمینه جریان دارد.

این در حالی است که هفتۀ گذشته سمیع‌الحق نافذ، مدیر قبلی مبارزه با مواد مخدر قوماندانی امنیۀ کندز نیز  از سوی محافظش در این ولایت به قتل رسیده ‌بود.

عمر خالد خوراسانی کشته شد جزئیات ترور ۳ نفر از سرکردگان گروه تحریک

رسانه‌های پاکستانی امروز از کشته شدن ۳ نفر از سرکردگان گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان که طی ماه‌های اخیر وارد مذاکرات صلح با دولت اسلام‌آباد شده بودند، در افغانستان خبر دادند.

عمر خالد خوراسانی

به گزارش همشهری آنلاین، ایرنا به نقل از منابع خبری پاکستان نوشت: خودروی حامل «عمر خالد خوراسانی» و ۲ نفر دیگر از همراهانش درپی انفجار بمب کنار جاده‌ای در ولایت پکتیا واقع در افغانستان منهدم شد.

گفته می‌شود، در این انفجار هر سه نفر از سرکردگان طالبان پاکستان کشته شدند. این درحالی است که اعضای گروه تروریستی تحریک طالبان طی ماه‌های اخیر چند دور مذاکرات صلح با نمایندگان دولت پاکستان و با میانجی‌گری طالبان افغانستان انجام داد.

شبکه خبری «جیو نیوز» پاکستان اعلام کرد که منابع نزدیک به رهبران طالبان پاکستان هلاکت اعضای ارشد خود در افغانستان را تایید کردند.

تحریک طالبان پاکستان مسئولیت بسیاری از حملات مرگبار تروریستی در این کشور از جمله حمله به مدرسه پیشاور در دسامبر ۲۰۱۴ که دست کم ۱۲۰ کشته برجای گذاشت را بر عهده گرفته است.

دولت پاکستان هشت سال پیش در دوره نواز شریف نخست وزیر وقت این کشور طرح گفتگوهای صلح با شبه نظامیان تحریک طالبان را آغاز کرد و پس از برگزاری چندین جلسه مذاکره میان نمایندگان دوطرف، این روند به دلیل عدم توقف حملات تروریستی و آغاز عملیات نظامی از سوی ارتش پاکستان، به نتیجه‌ای نرسید و دولت اسلام‌آباد تصمیم به ادامه مقابله این گروه گرفت.

login or register a new account
بحران کم‌‎آبی؛ برخی باشنده‌گان سمنگان از کاهش دسترسی به آب زراعتی و آشامیدنی نگران اند

بحران کم‌‎آبی؛ برخی باشنده‌گان سمنگان از کاهش دسترسی به آب زراعتی و آشامیدنی نگران اند

۲۰ Aug 2023 – 16:21

ایبک (پژواک، ۲۹ اسد ۱۴۰۲): خشکسالی‌های ناشی از تغییرات اقلیمی در حالی که سبب کاهش منابع آبی در افغانستان شده، شماری از باشنده‌گان سمنگان می‌گویند که اگر به بحران کم‌آبی در این ولایت رسیده‌گی نشود، مجبور اند مناطق شان را ترک کنند.

آنان از کاهش آب در این ولایت ابراز نگرانی نموده بر حل این معضل تاکید دارند و می‌گویند که از دو سال به این‌سو  حفر چاه‌های آب از سوی دهاقین و باغداران در این ولایت افزایش یافته‌است که این امر باشنده‌گان سمنگان را در آینده با بحران کم‌آبی مواجه خواهد ساخت.

قاری عبدالبصیر حکیمی یکی از بزرگان قومی سمنگان به آژانس خبری‌ پژواک گفت، در ضمن اینکه‌ سمنگان آب ‌ کافی برای زراعت و آب آشامیدنی  ندارد، حفر چاه‌های عمیق غیر معیاری و استفادۀ بی‌رویه از آب های زیر زمینی توسط دهاقین، باشنده‌گان این ولایت را دچار کم‌آبی نموده‌است.

او گفت که اگر جلو این گونه اقدامات خودسرانه گرفته نشود، احتمال می‌رود باشنده‌گان این ولایت به دلیل بحران کم‌آبی به سایر نقاط کوچ نمایند.

علاءالدین یک تن از دهاقین در ولایت سمنگان‌ می‌گوید: «در گذشته عمق چاه‌ها بین پنج الی ده متر بود، از آن به اندازه کافی برای کشت‌ و زراعت خود استفاده می‌کردیم، حالا از سی الی چهل متر به گونه درست زمین‌های زراعتی ما آب داده نمی‌شود.»

او افزود که خشکسالی و نبود باران و برف کافی باشنده‌گان این ولایت را مجبور به حفر چاه‌های عمیق کرده که از این رو کشتزارهای آن‌ها به‌گونه درست آبیاری می‌شود.

حبیب‌الرحمن یکی دیگر از دهاقین در ولسوالی‌ حضرت سلطان این ولایت نیز گفت که نبود آب در جوی‌ها و دریاچه‌ها وی  را ناگزیر به حفر چاه عمیق نموده‌‌است.

وی می افزاید: «اگر حفر این چاه‌ها نباشد من نمی‌توانم به کشت و زراعت خود ادامه بدهم.»

این دهاقین از حکومت محلی ولایت سمنگان می‌خواهد که باید راه دسترسی به آب را برای کشت و زراعت شان فراهم بسازد تا از یک سو جلو افزایش حفر چاه‌‌های غیرمعیاری گرفته شود و از سوی دیگر دچار بی‌کاری نشده، بار دوش جامعه و خانواده خود نشوند.

ازسویی‌هم، انجنیر روح‌الله محمدی آمر تنظیم آب ریاست حوزۀ دریایی خُلم –  ایبک به آژانس خبری پژواک گفت که علت کاهش آب آشامیدنی در این ولايت، تغییرات اقلیمی، نبود برف و باران کافی و استفادۀ بی‌‌رویۀ باشنده‌گان این ولایت  از آب‌های زیرزمینی‌ و افزایش حفر چاه‌های غیرمعیاری می‌باشد.

او می‌گوید که ریاست حوزۀ دریایی خُلم- ایبک در قسمت کاهش چاه‌‌های سولری طرحی را روی دست گرفته تا با استفاده از این طرح هم به مشکلات دهاقین رسیدگی شود و در کنار این برای حل بحران کم‌آبی در این ولایت نیز رسیدگی صورت گیرد.

محمدی علاوه کرد که هیچ دهقان پس از این طرح بدون اجازه و سروی انجنیران ساحوی این ریاست نمی‌توانند چاه‌های سولری  و غیرمعیاری را حفر کنند.

باشنده‌گان و مسؤولین می‌گویند که اهمیت آب به‌‌ عنوان یکی از منابع حیاتی و ارزش‌مند، با گذشت هر روز بیش‌تر از پیش حس می‌شود، به‌ویژه برای باشنده‌گان سمنگان که ۸۵ درصد نفوس آن از طریق زراعت امرار معیشت می‌کنند.

این در حالی است که به تازه‌گی سازمان ملل گفته‌است که بیش از ۶۰ درصد خانواده‌ها در خراسان آریا  با کمبود آب آشامیدنی مواجه اند.

برخی باشنده‌گان فاریاب: صدها خانواده به دلیل کمبود آب آشامیدنی محلات‌شان را ترک کرده‌‌اند

برخی باشنده‌گان فاریاب: صدها خانواده به دلیل کمبود آب آشامیدنی محلات‌شان را ترک کرده‌‌اند

۹ Jul 2023 – 14:37

میمنه (پژواک، ۱۵سرطان ۱۴۰۲): شماری از باشنده‌گان فاریاب از کمبود آب آشامیدنی صحی شکایت داشته می‌گویند که خشکسالی و استفادۀ بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی برای آبیاری کشتزارها، سبب خشکیدن چاه‌های آب آشامیدنی شده‌است.

مسؤولین محلی و ریاست آۤبیاری با تایید مشکلات مردم هشدار می‌دهند که اگر استفادۀ غیرمسؤلانه و نادرست از آب‌های زیرزمینی ادامه یابد و بندهای آبگردان المار، دهندره و خشت پل اعمار نشود، مردم فاریاب به‌خصوص شهر میمنه در چند سال آینده با قحطی آب مواجه خواهند.

احمد سهیل خاشع، وکیل گذر بلوچخانۀ شهر میمنه به آژانس خبری پژواک گفت که خشکسالی‌های پی‌هم، حفر چاه‌های عمیق و استفادۀ بی‌رویۀ افراد سودجود از آب‌های زیرزمینی در کشتزارها و باغ‌ها سبب شده که چاه‌های منازل مسکونی خشک گردد و مردم با کمبود آب آشامیدنی مواجه شوند.

خاشع گفت که شبکۀ آبرسانی شهر میمنه نیز در این اواخر ضعیف شده و جوابگوی نیازمندی مردم نمی‌باشد.

وی از مسؤولین حکومتی خواست تا جلو استفاده از آب‌های زیرزمینی را بگیرد و برای رفع مشکل و نگرانی مردم از بابت آب باید بندهای ناتکمیل آبگردان المار و دهندره تکمیل و در زمینۀ ساخت بند خشت پل توجۀ جدی صورت گیرد.

حاجی امام نظر جاوید، رئیس وکلای گذر ناحیۀ اول شهر میمنه می‌گوید، باشنده‌گان ۹ گذر که حدود نُه هزار فامیل می‌شوند با کمبود آب آشامیدنی مواجه شده و برخی از خانواده‌ها به دلیل نبود آب محلات زنده‌گی شان  را ترک کرده‌اند.

جاوید گفت: «آب چاه‌ها خشکیده و از برخی قابل استفاده نمی‌باشد، شبکۀ آبرسانی که قبلا از سوی یکی از مؤسسات در ساحه دمقول ساخته شده بود از کار افتاده، بارها از دفاتر و مقامات محلی برای حل بحران کم‌آبی درخواست کمک کردیم، اما همکاری‌ها در حد وعده بوده و بس.»

عبدالرحیم، باشنده گذر دمقول پایان که بخاطر آب آشامیدنی به یک چاه وقفی در گذر بلوچخانه آمده می‌گوید که هر روز با سه و چهار نفر از همسایه‌ها بخاطر گرفتن آب می‌آیند، ساعت‌ها انتظار می‌کشند تا نوبت برسد.

موصوف گفت، علاوه بر اینکه ساعت‌ها بخاطر گرفتن آب از کار می‌مانند، روزانه بالاتر از ۱۰۰ افغانی به ریکشا کرایه می‌دهند.

وی افزود که قبلاً آب مورد نیاز باشنده‌گان منطقه دمقول از شبکۀ که توسط یکی از مؤسسات ساخته شده‌است، تأمین می‌شد اما چند ماه می‌شود پمپ این شبکه سوخته و غیرفعال گردیده و صدها خانواده با کمبود آب مواجه شدند.

همچنان، باشنده‌گان برخی مناطق در ولسوالی‌ها نیز از کمبود آب آشامیدنی شکایت دارند.

قربانعلی، باشنده منطقه شورقول ولسوالی خواجه سبزپوش که با طی نمودن ۷ کیلومتر فاصله به منطقۀ خواجه قُشری آن ولسوالی آمده می‌گوید که روزانه از هر فامیل یک نفر با یک تا دو مرکب بخاطر انتقال آب سرگردان هستند.

وی گفت: «در حدود ۶۰۰ فامیل در منطقه شورقول زندگی می‌کردند نبود آب باعث شده که بیش از ۴۰۰ فامیل ترک محل نمایند.»

حاجی عبدالرسول باشندۀ شورقول که محل خود را ترک کرده می‌گوید، چندین سال است که باشنده‌گان محل با قحطی آب مواجه هستند، در زمان حکومت گذشته بارها تقاضا کردند تا به مشکل آب آشامیدنی رسیده گی شود، اما مسؤولین وقت توجه نکردند.

نامبرده گفت: «ساکنان محل به‌خصوص زنان بیوه و اطفالی که پدران شان در ایران به سر می‌برند زمستان و تابستان با مرکب حداقل ۷ کیلومتر راه را طی می‌کنند تا آب مورد ضرورت خود را از منطقۀ خواجه قشری تأمین کنند.»

وی از حکومت خواست تا به مشکل آب آشامیدنی مردم شورقول رسیده‌گی نماید.

انجنیر عمر ځلاند، سرپرست ریاست آبیاری و حوزۀ فرعی دریایی شیرین تگاب – میمنه می‌گوید که خشکسالی، حفر چاه‌های عمیق و استفاده از آب‌های تحت‌الارضی در کشت و زراعت و اصراف بی‌مورد سبب شده که سطح آب زیرزمینی هر ساله ۵ تا ۶ متر پایان برود و چاه‌ها خشک شود.

ځلاند گفت، بر اساس سروی که یک سال قبل صورت گرفت بود، در سطح ولایت فاریاب پنج هزار حلقه چاه عمیق بالاتر از یک انچ غرض استفاده در باغ‌ها و زراعت حفر گردیده که این رقم طی یک سال ممکن افزایش یافته باشد.

موصوف افزود که اداره آبیاری و حوزۀ فرعی دریایی شیرین تگاب – میمنه مصمم است بخاطر جلوگیری از اصراف و استفاده بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی، پروسه نصب میتر در چاه‌ها را در آیندۀ نزدیک آغاز و معیار استفاده از آب برای خانواده‌ها را تعیین نماید.

وی هشدار می‌دهد، اگر جلو حفر غیرقانونی چاه‌های عمیق گرفته نشود و مردم در مصرف آب دقت نکنند، مشکل کمبود آب در آیندۀ نزدیک گریبانگیر همه خواهد شد.

سرپرست ریاست آبیاری و حوزۀ فرعی دریایی شیرین تگاب – میمنه در رابطه به حل بحران کمبود آب در سطح فاریاب می‌گوید که برای تقویت آب‌های زیرزمینی لازم است مردم در منازل شان چاه‌های تغذیه از آب باران و برف را حفر نمایند و بندهای آبگردان المار، دهندره و خشت پل اعمار گردد.

او همچنان یادآور شد که طی مکتوبی از مقام ولایت خواسته‌اند تا به ادارات ذیربط به‌خصوص شاروالی میمنه هدایت داده شود که در همآهنگی با ریاست آبیاری جلو حفر چاه‌ها در نواحی شهر و استفاده نادرست از آب گرفته شود.

از سویی‌هم، پیرمحمد محمدی مدیر اجتماعی و فرهنگی شاروالی میمنه می‌گوید که طبق مکتوب مقام ولایت که بر اساس پیشنهاد ریاست حوزۀ فرعی دریایی شیرین تگاب به شاروالی مواصلت ورزیده، آن‌ها از طریق مدیریت‌های نواحی ده‌گانه شاروالی از ۷۱ وکیل گذر و متنفذین محل خواسته‌اند، از حفر چاه‌های عمیق و استفادۀ بی‌رویه و غیرضروری از آب‌های تحت الاضی جلوگیری گردد.

او نیز تاکید کرد که اگر مردم در قسمت مصرف آب از احتیاط لازم کار نگیرند، زندگی شان را در آیندۀ نزدیک با دستان خود با خطر مواجه می‌سازند.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : پژواک