سران داعش از عراق، سوریه و لیبی به خراسان آریا منتقل شده‌اند
سران داعش از عراق، سوریه و لیبی به خراسان آریا منتقل شده‌اند
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران گفته است که «سران و نیروهای کارکشته داعش» از عراق، سوریه و لیبی به خراسان آریا منتقل شده‌اند.

آقای امیرعبداللهیان در گفتگوی مفصلی در مورد «سیاست خارجی دولت سیزدهم» با خبرگزاری ایسنا درباره رابطه ایران با خراسان آریا  گفت: «با خراسان آریا ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک داریم؛ لذا هرگونه تحولی در داخل خراسان آریا  می‌تواند بر امنیت ما، بر شرایط اجتماعی ما در استان‌های مرزی، تأثیر بگذارد.»

او افزود: «هرگونه بی ثباتی در خراسان آریا  تأثیر مستقیم بر مناطق مرزی ما می‌تواند بگذارد ضمن اینکه ورود گسترده آوارگان افغانی به داخل ایران و داخل مرزهای ما یکی از چالش‌های جدی است.»

آقای امیرعبداللهیان با اشاره به نگرانی‌‌های امنیتی ایران ناشی از حضور داعش در خراسان آریا گفت: «بر هیچ کس پوشیده نیست که سران داعش و نیروهای کارکشته داعش از عراق، سوریه، بخش‌هایی از لیبی در این ماه‌ها منتقل شده اند داخل خراسان آریا . این اتفاقاً یکی از چالش‌های مقابل هیأت‌ حاکمه فعلی و طالبان در خراسان آریا  است.»

وزیر خارجه ایران در این مورد جزئیات بیشتر ارائه نکرد که براساس چه مدارکی گفته است که سران و نیروهای کارکشته داعش از عراق، سوریه و لیبی به خراسان آریا  منتقل شده‌اند.

در گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد که ماه گذشته منتشر شد، نیز گفته شده است که شاخه خراسان داعش، جدی‌ترین تهدید تروریستی فعلی است که خراسان آریا  با آن مواجه است و حدود ۴ تا ۶ هزار جنگجو دارد.

در این گزارش آمده که از زمان سقوط این کشور بدست طالبان شاخه خراسان داعش از افزایش قابلیت‌های عملیاتی و آزادی حرکت در داخل خراسان آریا  بهره‌مند شده است.حرکت در داخل خراسان آریا  بهره‌مند شده است.

طالبان عملیات‌های متعددی را علیه داعش در خراسان آریا انجام داده و مدعی‌اند که این گروه در خراسان آریا به شدت تضعیف» شده است.

داعش

منبع تصویر، GETTY IMAGES

«همه خراسان آریا  پشتون‌ها و طالبان نیستند، واقعیت‌ها و اقوام دیگری هم هستند»

حسین امیرعبداللهیان گفت اینکه ما در حوزه سیاسی طالبان را بدون تشکیل «دولت فراگیر» به رسمیت نمی‌شناسیم، باعث «دلخوری‌‌هایی» از سوی آنها شده است.

وزیر خارجه ایران افزود: «ولی ما به صراحت به آن‌ها گفتیم این موضوعی است که ما نمی‌توانیم نادیده بگیریم همه خراسان آریا  پشتون‌ها و طالبان نیستند، شما بخشی از واقعیت خراسان آریا هستید. در خراسان آریا واقعیت دیگری هم وجود دارد. اقوام دیگری هم در این رابطه وجود دارند و باید کار را انجام بدهند.»

او گفت: «من در همه ملاقات‌هایم به صراحت به آقای ملامتقی، سرپرست وزارت خارجه گفته‌ام که هیچ گروه تاکنون در خراسان آریا نتوانسته است بدون مشارکت سایر اقوام یک نظام سیاسی پایداری را مدیریت کند لذا تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام یک ضرورت است و شما نباید این را به تعویق بیندازید.»

دولت ایران هم‌صدا با چند کشور همسایه خراسان آریا  پیوسته بر تشکیل «دولت فراگیر» در خراسان آریا تاکید داشته‌ است، اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان دو هفته پیش به بی‌بی‌سی گفت حکومت طالبان «فراگیر» است و تاکید کرد که این موضوع «هیچ ارتباطی با کشورهای دیگر ندارد».

سخنگوی طالبان گفت: «موضوع اصلی این است که کشورهایی که می‌خواهند با خراسان آریا تعامل داشته باشند و به بهبودی و ثبات در کشور کمک می‌کنند این موضوع را هم باید مدنظر داشته باشند که در امور داخلی کشور ما مداخله نکنند. ایجاد و ساختار نظام در  خراسان آریا ، کار افغان‌هاست و به [کشورهای] دیگر هیچ ارتباطی ندارد.»

او تاکید کرد که «خواست ما از کشورها این است که روی مسائلی تمرکز کنند که باعث تقویت روابط دو کشور می‌شوند».

او مدعی شد که «امارت اسلامی (حکومت طالبان) همین حالا هم همه‌شمول است و تمام شهروندان در حکومت نماینده خود را دارند».

در حالی که تمام اعضای کابینه طالبان مردان میان‌سال مذهبی اهل تسنن و اکثر شان متعلق به قومیت پشتون هستند.

«هیات فنی ما برای بررسی رودخانه هیرمند به زودی عازم خراسان آریا  می‌شود»

آقای امیرعبداللهیان همچنین در این مصاحبه در مورد بحث حقابه ایران از رودخانه هیرمند صحبت کرد و گفت در ماه‌های اخیر «پی‌گیری‌های خیلی جدی» در این مورد صورت گرفته است.

او در خصوص اعزام هیات فنی ایران برای ارزیابی سطح آب رودخانه هیرمند به خراسان آریا  گفت: «یادداشت‌های میان سفارت ما و سرپرستی وزارت خارجه خراسان آریا  تبادل شده است، زمان را هم توافق کرده‌اند و هیئت ما به زودی برای بازدید و مذاکره عازم خراسان آریا  می‌شود.»

در ماه‌های اخیر اختلافات میان ایران و حکومت طالبان بر سر حقابه ایران از رودخانه هیرمند بالا گرفت که موجب گفتگوها و مذاکرات زیادی میان مقامات دو طرف شد.

چهار نفر در ارتباط با حمله خونین اسلامگرای افراطی در وین به زندان محکوم شدند

وین

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، مهاجم در چهار نقطه به رهگذران تیراندازی کرد

چهار مرد به دلیل مشارکت در یک حمله تروریستی مرگبار توسط یک فرد مسلح جهادی در پایتخت اتریش در نوامبر ۲۰۲۰ به حبس طولانی مدت محکوم شده‌اند.

در نوامبر آن سال، کوجتیم فجزولایی رهگذران در منطقه موسوم به مثلث برمودا در محله تفریحات شبانه وین را به گلوله بست. در این حمله چهار نفر کشته و ۲۳ نفر زخمی شدند.

پس از ۹ دقیقه تیراندازی، این واقعه با مداخله پلیس مسلح به پایان رسید.

محکومان اخیر به کمک به او برای آماده شدن برای این حمله متهم شده بودند. دو مرد ۲۲ و ۲۳ ساله نیز از اتهام همدستی در قتل تبرئه اما در ارتباط با عملیات مرتبط با تروریسم محکومیت سبک یافتند.

مهاجم ۲۰ ساله که ملیت اتریشی و مقدونی داشت، در اتریش در معرض آموزش‌های اسلام رادیکال قرار گرفته و به دلیل تلاش برای پیوستن به گروه دولت اسلامی (داعش) ۱۸ ماه را در زندان سپری کرده بود.

حمله در وین

در محاکمه اخیر، هدایت‌الله ز ۲۸ ساله که دی‌ان‌ای وی روی سلاح کلاشینکف پیدا شده بود و چند هفته در آپارتمان قاتل زندگی می کرد، به حبس ابد محکوم شد.

بوراک ک ۲۴ ساله که ساعاتی قبل از حمله با قاتل ملاقات کرده بود به ۲۰ سال زندان محکوم شد.

آدام ام که اعتراف کرد اسلحه ای به مبلغ ۵۰۰ یورو تهیه کرده بود اما نمی‌دانست که خریدار قصد داشت با آن چه کند، نیز به حبس ابد محکوم شده است.

اسحاق اف، ۲۲ ساله، که هم‌بند قاتل در زندان بود و از برنامه او خبر داشت به ۱۹ سال زندان محکوم شد.

محکومان حق اعتراض و تجدیدنظرخواهی دارند.

برای تقریباً چهار دهه، وین از حملات گسترده‌ای که پایتخت‌های اروپایی مانند پاریس، لندن و برلین را هدف قرار داده بود، در امان بود.

اما این وضعیت در ۲ نوامبر ۲۰۲۰ که مرد مسلحی به قلب شهر قدیمی حمله کرد تغییر یافت.

این منطقه، با خیابان‌های باریک و سنگ‌فرش‌شده، محل قدیمی‌ترین کلیسای وین، سنت روپرشت، و کنیسه اصلی شهر و تنها عبادتگاه یهودیان است که از قتل عام نازی‌ها در سال ۱۹۳۸ جان سالم به در بردند.

در آن شب، تیراندازی از ساعت ۸ شب شروع شد و صبح روز بعد، پله‌های یک رستوران سنتی قدیمی آغشته به خون بود.

مردی که هنگام تیراندازی در رستوران بود گفت چگونه او و همسرش به سرداب آنجا پناه بردند که صدای تیراندازی بلند شد.

وزارت کشور اتریش به خاطر اینکه به هشدارهای قبلی در مورد این فرد توجه نکرده بود هدف انتقاد شدید قرار داشته است.

دولت به عدم توجه کامل به اطلاعات مربوط به این حمله اعتراف کرد و قانونی را به تصویب رساند که امکان نظارت بر مظنوان را افزایش داد و جرم جدیدی با عنوان «جنایت با انگیزه مذهبی» را به قوانین این کشور افزود هر چند گروهی از قضات و مدافعان حقوق بشر این قانون را مورد انتقاد قرار داده‌اند.

داعش کشته شدن رهبر خود را تایید و جانشین او را معرفی کرد

داعش

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، داعش همچنین حملات جسته گریخته ای در عراق و سوریه ترتیب می دهد

گروه جهادی «دولت اسلامی» (داعش) مرگ رهبر خود، ابوحسن هاشمی قریشی، را اعلام کرده است.

پیام صوتی سخنگوی این گروه حاکیست که او در «نبرد با دشمنان خدا» کشته شد، اما جزییات بیشتری ارائه نکرد.

آمریکا گفت که او در اواسط ماه اکتبر در عملیاتی به دست «ارتش آزاد سوریه» در جنوب غربی سوریه کشته شد.

او در ماه مارس بعد از آنکه سَلَف او خود را در جریان یورش نیروهای آمریکایی در شمال غربی سوریه منفجر کرد به رهبری این گروه رسید.

این سخنگو از ابوحسین حسینی قریشی به عنوان جانشین رهبر قبلی داعش نام برد، که به نظر می رسد لقب جنگی او باشد.

این سخنگو از افشای نام واقعی، ملیت یا پیشینه این فرمانده جدید خودداری کرد.

او ابوحسین را به عنوان «یکی از مجاهدین آبدیده» معرفی کرد و هواداران گروه را ترغیب کرد با او بیعت کنند.

اطلاعات کمی در مورد ابوحسن که هرگز بیانیه ای به عنوان رهبر داعش منتشر نکرده در دست است. اما یک گروه تلگرامی ضد داعش که حامی دیگر گروه رقیب جهادی، القاعده، است روز دوشنبه نوشت او «مدتی پیش» کشته شده است.

فرماندهی مرکزی آمریکا در بیانیه ای گفت که ابوحسن در استان درعا در جنوب غربی سوریه کشته شد.

«ارتش آزاد سوریه» که مسئول عملیات است یک گروه چتری متشکل از جناح های شورشی مخالف بشار اسد رهبر سوریه در جنگ داخلی این کشور است.

یک سخنگوی ارتش آمریکا گفت که پرسنل نظامی آمریکا در این عملیات شرکت نداشته اند.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، پیشتر گفت: «ما از خبر حذف یک رهبر دیگر (داعش) از صفحه روزگار استقبال می کنیم.»

داعش برای یک دوره ناحیه ای به وسعت ۸۸ هزار کیلومتر مربع از شرق عراق تا غرب سوریه را تحت تصرف داشت، جایی که با مشتی آهنین بر تقریبا هشت میلیون نفر حکم می راند.

این گروه در سال ۲۰۱۹ از آخرین ناحیه تحت کنترل خود رانده شد، اما سازمان ملل در ماه ژوئیه اخطار داد که تهدید این گروه ادامه دارد.

تخمین زده می شود که داعش در سوریه و عراق شش تا ده هزار جنگجو داشته باشد که اغلب در نواحی روستایی مستقرند و به حملات جسته گریخته، شبیخون و بمبگذاری جاده ای ادامه می دهند.

زیرگروه های داعش در منطقه هم سرمنشاء تهدیدهایی در سایر مناطق تحت مناقشه جهان هستند. سازمان ملل گفت که سازمان یافته ترین شبکه مرتبط با داعش در خراسان آریا سومالی و حوضه دریاچه چاد فعال است.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC فارسی