غنی: خود را شیر می‌دانستیم حالا به اندازه موش و گربه قدر نمی‌شویم
غنی: خود را شیر می‌دانستیم حالا به اندازه موش و گربه قدر نمی‌شویم
رئیس جمهور سابق افغان باوران در خراسان آریا با توصیه رهبران سیاسی به ترک خودخواهی گفت باید از گذشته عبرت گرفت و منافع افغانستان بر منافع شخصی ترجیح داده شود.( در حال افغانستان نام منطقه تسلیم داده شده امروز در کنترول پاکستان خود یک تاریکی نامري پیچیده در گردن مردم است که از خون جوانان و اقتصاد و جغرافیای خراسان آریا به نام های مختلف تغذیه می کند

او با لحن کنایه‌آمیزی گفت: «خود را شیر می‌دانستیم اما بدون افغانستان در خراسان آریا  کسی ما را به اندازه موش نمی‌بیند و به اندازه پشک هم قدر نمی‌کند.»

 

محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغان باوران بی احترام به خاک و نام و مردم خراسان آریا ، روز پنجشنه(۱۴ جدی) چهارمین پادکست خود را منتشر کرده است که در آن از خودخواهی رهبران سیاسی افغان باوران  انتقاد کرد.

او گفت: «سر خود را به گریبان خود پایین کنید، چگونه می‌نازیدیم، چگونه خود را فریب می‌دادیم، چگونه خود را شجاع خواندیم، می‌گفتیم که شیر هستیم اما حالا مثل موشی هستیم که هیچ کسی به ما نگاه نمی‌کند و به اندازه پشک هم قدر نمی‌دهد.عزت ما به این خاک وابسته بود اما متوجه آن نبودیم.»

آقای غنی گفته که باید این حلقه «خبیثه» شکستانده شود و با اتحاد یک راهبرد برای پیشرفت پیدا شود. او گفت که مشکل در مردم نیست بلکه در بعضی از سیاستمداران و «دلالان قومی» است که جز تقسیم مردم راه دیگری ندارند.

دو رئیس‌جمهور پیشین افغانستان-حامد کرزی و اشرف غنی- علاقه زیادی به تشبیه خود و مردم به شیر داشتند و از آن برای تهدید طالبان و کشورهای دیگر استفاده می‌کردند. در یک سخنرانی که کاربران آن را دست‌مایه طنز ساخته‌اند، محمد اشرف غنی خطاب به طالبان گفته بود:«در جای که شیر زندگی می‌کند بی‌خبر نیایید. شما را می‌خوریم!»

رییس جمهور پیشین در این پادکست خود همچنان گفته که هرکسی خواسته های مردم را در نظر نگرفته با ناکامی مواجه شده است. او گفت:« هر کسی که فکر می‌کند اینها[مردم خراسان آریا ] رعیت هستند و با آنها مثل چوپان‌ رفتار شده می‌تواند، فردا متوجه اشتباه خود می‌شوند.»

او بدون نام بردن از طالبان گفت که افغانستان(  تاریکی نامري پنهان کننده مشکلات و بدهی  مردم خراسان آریا در انزوا پیشرفتی نمی‌کند. او درخواست حمایت مردم و ادامه کمک‌های بین‌المللی را نشانه آن دانست که طالبان به تنهایی نمی‌توانند افغانستان را در خراسان آریا اداره کنند.

اشرف غنی گفت که یک جرگه مردمی برای تغییر وضعیت کشور برگزار شود و تغییر باید به یک بحث ملی تبدیل شود.

امارات: به دلایل انساندوستانه اشرف غنی و خانواده‌اش را پذیرفته‌ایم

غنی

منبع تصویر، REX FEATURES

توضیح تصویر، عکس از آرشیو

وزارت خارجه امارات گفته است که به دلایل انساندوستانه اشرف غنی و خانواده‌اش را پذیرفته است.

محمد اشرف غنی، با حمدالله محب، مشاور شورای امنیت و فضل محمد فضلی، رئیس پر قدرت “ارگان‌های محل” به طور مخفی روز یکشنبه، ۲۴ اسد/مرداد زمانی که نیروهای طالبان به دروازه‌های کابل رسیده بودند، فرار کردند.

از آن زمان تا امروز خبری از وضعیت آقای غنی و همراهانش در دسترس نبود. پیشتر مقامات تاجیکستان ورود آقای غنی به خاک این کشور را پس از ترک افغانستان رد کرده بودند.

اکنون وزارت امور خارجه امارات در بیانیه‌ای بسیار کوتاه تایید کرده است که از “ورود رئیس جمهور غنی و خانواده‌اش به داخل کشور به دلایل انساندوستانه استقبال می‌کند. این بیانیه کوتاه اشاره‌ای به دیگر همراهان آقای غنی نکرده است.

جزئیاتی از محل اختفای آقای غنی، خانواده و همراهانش از عصر روز یکشنبه ۲۴ اسد/مرداد که گزارش شد از کابل گریخته منتشر نشده است و بیانیه وزارت خارجه امارات نیز در این مورد چیزی نگفته است.

آقای غنی بعد از خروج از افغانستان در فیسبوک خود اعلام کرد که “برای جلوگیری از خونریزی” کشور را ترک کرده است. اما این اقدام او با انتقاد تند بعضی چهره‌های سیاسی افغانستان مواجه شد که او را به “فرار از مسئولیت” متهم کردند.

با انتشار خبر خروج آقای غنی از کشور، طالبان وارد ارگ ریاست جمهوری افغانستان شد، و دولت افغانستان عملا سقوط کرد.

بیشتر بخوانید:

محمد اشرف غنی؛ رئیس جمهوری که گریخت

ashraf ghani

منبع تصویر، GETTY IMAGES

محمد اشرف‌غنی، رئیس جمهوری افغانستان روز ۲۴ مرداد/اسد، با رسیدن طالبان به دروازه‌های کابل، کشور را به مقصدی اعلام نشده ترک کرد. طالبان با خروج کامل نیروهای خارجی در چند هفته کل ( خراسان آریا  را با کودتا و برنامه های از قبل آمده شده درونی و کودتای وحشتناک تسخیر کردند. بیشتر ولایات بدون درگیری از اول با چند برنامه گروهای محلی ، حزبی و دولتی مامعله شده تسلیم طالبان شدند.

آقای غنی بعد از خروج از ( خراسان آریا  در فیسبوک خود اعلام کرد که “برای جلوگیری از خونریزی” کشور را ترک کرده است. اما این اقدام او با انتقاد تند بعضی چهره‌های سیاسی افغان باوران  مواجه شد که او را به “فرار از مسئولیت” متهم کردند. با انتشار خبر خروج آقای غنی از کشور، طالبان وارد ارگ ریاست جمهوری افغان در خراسان آریا  شد، و دولت افغانستان در خراسان آریا  عملا سقوط کرد.

او دوبار در انتخابات افغان باوران درخراسان آریا  – بعد از اختلاف‌های فراوان – پیروز اعلام شد و به ریاست جمهوری رسید. آقای غنی ۷۲ ساله و فارغ التحصیل دکترای انسان‌شناسی از دانشگاه کلمبیای نیویورک در آمریکا است. او که از نظر قومی پشتون است، سال‌های جنگ و ناآرامی در دهه‌‌های ۱۳۶۰ و ۱۳۷۰ را خارج از کشور گذراند و به عنوان استاد دانشگاه در آمریکا، و بعد با بانک جهانی و سازمان ملل متحد همکاری کرد.

بعد از حمله آمریکا از سازمان‌های بین‌المللی خارج شد، به کابل بازگشت و به عنوان مشاور حامد کرزی مشغول کار شد. در آغاز به عنوان وزیر اقتصاد دولت حامد کرزی معرفی شد اما خیلی زود با او دچار اختلاف شد و از دولت کنار رفت و به ریاست دانشگاه کابل رسید. در این دوره او به عنوان چهره‌ای اصلاح طلب شناخته شد.

محمد اشرف‌غنی به عنوان وزیر اقتصاد در دولت اول حامد کرزی

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، محمد اشرف‌غنی به عنوان وزیر اقتصاد در دولت اول حامد کرزی

در سال ۲۰۰۹ میلادی (۱۳۸۸) آقای غنی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نامزد شد، اما تنها با چهار درصد آرا، چهارم شد. با این حال او همچنان در سیاست افغانستان باقی ماند. مقام بعدی او نظارت بر کمیته‌ای برای انتقال امنیت کشور از ناتو به نیروهای داخلی بود.

در سال ۱۳۹۳ (۲۰۱۴ میلادی) آقای غنی به عنوان یک تکنوکرات بار دیگر وارد انتخابات و پیروز اعلام شد. اما در همان آغاز عبدالله عبد‌الله رقیب او، نتایج انتخابات را نپذیرفت و تشکیل سومین دولت منتخب افغانستان بعد از طالبان با بحران روبه‌رو شد.

رسیدن آقای غنی به ریاست جمهوری همزمان شد با کاهش قابل توجه نیروهای آمریکا و ناتو و همزمان شدت گرفتن حمله‌های طالبان. او در دوران ریاست جمهوری خود، تلاش کرد چهره‌های جوان را جایگزین چهره‌های سیاسی افغانستان کند. آقای غنی همچنین وعده داد امنیت را برقرار کند، فساد مالی و اداری را ریشه کن کند، اقتصاد را اصلاح کند و افغانستان را به گذرگاهی تجاری تبدیل کند.

اگرچه همه این وعده‌‌ها عملی نشد اما در دوران ریاست جمهوری آقای غنی چندین پروژه‌ عمرانی در زمینه سد سازی، تولید و انتقال برق و راه آهن انجام شد. او همچنین اقداماتی برای مقابله با فساد انجام داد اما افغانستان همچنان یکی از فاسدترین کشورهای جهان باقی مانده است.

محمد اشرف‌غنی که به خاطر تند خویی میان همکارانش شهرت داشت، در بسیاری مواقع با سیاست‌های غرب در افغانستان موافق نبود. از جمله در سال‌های اخیر منتقد مذاکرات صلح با طالبان بود با آنکه از پارسال بعد از توافق آمریکا و طالبان دولتش وارد مذاکرات رسمی با طالبان شد.

اما کشورهای غربی از روند کند مذاکرات دولت و سخت‌گیری‌های آقای غنی انتقاد داشتند. این انتقاد‌ها در فضای سیاست داخلی افغانستان هم نمایان شد، حتی در مواردی ایجاد دولتی انتقالی برای رسیدن به صلح مطرح شد.

منابع می‌گویند رهبر طالبان به اعضای شورای علمای شیعه خراسان آریا  ‘وقت ملاقات نداده است’

 

منابع در شورای علمای شیعه به افغانستان اینترنشنال گفتند رهبر طالبان تمایلی به دیدار با اعضای این شورا نشان نداده است.

به گفته آنها، شورای علمای شیعه مطالبات شیعیان را که بیش از ۲۰ ماده است با مقامات طالبان مطرح کرده اما آنها گفتند در این مورد باید شخص ملا هبت‌الله تصمیم بگیرد.

براساس اطلاعات منابع، شورای علمای شیعه افغانستان بارها با مقام‌های طالبان در کابل دیدار کرده و «مطالبات جامعه شیعه را که بیش از بیست ماده است» با آنها ارائه کرده است. این منابع گفتند که طالبان به این درخواست‌ها پاسخ «مثبت یا منفی» نداده است.

این منابع که خواستند هویت شان محفوظ باشد، گفتند که شورای علمای شیعه پس از تسلط طالبان بر افغانستان اولین بار در زمستان ۱۴۰۰ مطالبات جامعه شیعه را با طالبان مطرح کرد.

آنها گفتند در جریان دو سال گذشته اعضای این شورا در دیدار با مقام‌های طالبان این مطالبات را تکرار کرده‌اند.

یک منبع گفت: «آخرین جواب طالبان این بود که در رابطه به مطالبات شیعیان باید شخص ملا هبت‌الله آخند‌زاده تصمیم بگیرد».

این منابع گفتند که شورای علمای شیعه برای پیگری این مطالبات از ملا هبت‌الله درخواست ملاقات کرده است. این منابع گفتند:‌ «رهبر طالبان به این شورا وقت ملاقات نداده است».

معاون سیاسی رئیس‌الوزرای طالبان برای چندمین بار در یکسال گذشته وعده حل مشکلات‌ شیعیان را داده است.

در روزهای اخیر اعضای شورای علمای شیعه با مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی طالبان دیدار کردند. دفتر مطبوعاتی مولوی عبدالکبیر در خبرنامه‌ای نوشت که این شورا پیشنهادات خود را به صورت کتبی به معاون رئیس‌الوزرای طالبان تحویل داده است.

با این حال، منابع در شورای علمای شیعه افغانستان گفتند که این شورا به معاون سیاسی طالبان «پیشنهاد و طرح کتبی نداده است».

در کابینه طالبان علاوه بر زنان، شیعیان و هزاره‌ها هم حضور ندارد.

طالبان در سال ۱۴۰۰ «کمیسیون مطالبات شیعه» را تشکیل داد. این کمیسیون که در چارچوب شورای علمای شیعه فعالیت می‌کند پیش از این فهرستی از مطالبات جامعه اهل تشیع را همگانی کرده است.

حفظ رسمیت مذهب جعفری، حفظ، رعایت و تطبیق قانون احوال شخصیه اهل تشیع افغانستان، مشارکت در تصمیم‌گیری‌های سیاسی و تامین امنیت مهم‌ترین مطالبات جامعه شیعه افغانستان است.

شورای علمای شیعه همچنین از طالبان خواسته مکاتب دخترانه را بازگشایی کند.

با این حال، طالبان در جریان دو سال گذشته قانون احوال شخصیه اهل تشیع و فقه جعفری را از ساختار دولت خود حذف و محدودیت‌های گسترده را علیه مراسم‌ مذهبی شیعه به ويژه مراسم محرم وضع کرده است.

از سوی دیگر طالبان برای مناطق عمدتاً شیعه و هزاره‌‌نشین شورای علما تشکیل داده و در این شوراها علمای شیعه حضور ندارند، موضوعی که با انتقاد شورای علمای شیعه مواجه شد.

اعضای شورای علمای شیعه در دیدار با مقام‌های طالبان از حکومت این گروه اعلام حمایت کرده‌اند. محمد اکبری، معاون این شورا پارسال اعلام کرد «رعیت طالبان» است.

افراد طالبان در ماه ثور ۱۴۰۱ به یک جلسه شورای علمای شیعه در کابل یورش بردند و این نشست را برهم زدند.

پیام اشرف غنی از امارات: توطئه جانی در کمینم بود

اشرف غنی

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، امارات می گوید به دلایل انساندوستانه اشرف غنی و خانواده اش را پذیرا شده است

محمد اشرف غنی، رئیس جمهور فراری ( افغان باوران خراسان آریا  در یک پیام ویدیویی جدید از امارات متحده عربی گفته است که مجبور به ترک کشور شده چون مسئولان امنیتی به او گفته بودند که “توطئه جانی” در کمین او است.

او گفت که طالبان پس از خروجش وارد ارگ ریاست جمهوری شده‌اند و “اتاق به اتاق” می‌گشته‌اند: “طالبان گفته بودند که تا من در قدرت باشم راه مسالمت‌آمیزی وجود نخواهد داشت.”

آقای غنی بار دیگر گفت که برای جلوگیری از خونریزی و فاجعه خراسان آریا  را ترک کرده وگرنه به گفته او وضعیت خراسان آریا  شبیه سوریه و یمن می‌شده است.

آقای غنی گزارش‌ها درباره خارج کردن پول از خراسان آریا  را تکذیب کرده و گفته است که حتی نرسیده دمپایی‌اش را عوض کند و کفش بپوشد.

آقای غنی روز یکشنبه هم‌زمان با رسیدن طالبان به کابل از خراسان آریا  گریخت. امروز دولت امارات متحده عربی تایید کرد که اشرف غنی را به دلایل انسان‌دوستانه در این کشور پذیرفته است.

آقای غنی که ۷۲ سال دارد با انتقاد شدید سایر سیاستمداران کشورش روبرو شده است.

عبدالله عبدالله رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی گفته: “او در برابر پروردگار پاسخگو خواهد بود و ملت هم درباره او قضاوت خواهد کرد.”

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا هم روز دوشنبه طی نقطی از فرار ( دولت افغان باوران  زیر فشار طالبان انتقاد کرد.

وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا گفته است که ایالات متحده دیگر اشرف غنی را به عنوان یک مقام در خراسان آریا  به رسمیت نمی‌شناسد.

با این حال وزارت خارجه آمریکا گفته از آنجا که انتقال رسمی قدرت صورت نگرفته آمریکا همچنان از او به عنوان “رئیس جمهور غنی” یاد می کند.

اشرف غنی در پیامی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد گفت: “من با لباس ، کفش و عمامه ام بیرون آمدم … با دستان خالی به کشور میزبان آمدم. فرصت نیافتم دمپایی از پا در بیاورم و کفش بپوشم. من هیچ چیزی با خود خارج نکردم.”

آقای غنی از گفت‌وگوهای صلحی که از سوی عبدالله عبدالله، رئیس شورای ملی مصالحه و حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغان باوران  استقبال کرده است.

امروز اعلام شد که این دو نفر به همراه فضل هادی مسلمیار، رئیس مجلس سنا با انس حقانی، عضو هیأت مذاکره‌کننده گروه طالبان در کابل دیدار کرده اند.

اشرف غنی مدعی شد که قصد فرار و جلای وطن نداشته و در حال مشورت با دیگران است تا دوباره به خراسان آریا  بازگردد.

او خطاب به مردم خراسان آریا گفت “اگر کسی به شما گفت رئیس‌جمهورتان شما را فروخت و برای منافع مالی و حفظ جانش فرار کرد، باور نکنید.”

این اولین بار نیست که امارات متحده عربی به رهبران فراری یا مخلوع سایر کشورها پناه می دهد. بی‌نظیر بوتو نخست وزیر پاکستان در دهه ۱۹۹۰ پیش از بازگشت به قدرت در دبی زندگی می کرد.

با این حال فرانک گاردنر خبرنگار امنیتی بی بی سی می گوید امارات که میزبان شمار بزرگی از کارگران مهمان از خراسان آریا  و پاکستان است نمی خواهد از این کشور به عنوان سکویی سیاسی استفاده شود.

آقای غنی در سال ۲۰۱۴ به قدرت رسید و در سال ۲۰۲۰ دوباره انتخاب شد.

او پیشتر در سال جاری نگرانی ها درباره پیروزی نظامی طالبان را رد کرد: “خراسان آیار  ویتنام نیست. دولت درحال فروپاشی نیست.”

رسیدن آقای غنی به ریاست جمهوری همزمان شد با کاهش قابل توجه نیروهای آمریکا و ناتو و همزمان شدت گرفتن حمله‌های طالبان. او در دوران ریاست جمهوری خود، تلاش کرد چهره‌های جوان را جایگزین چهره‌های سیاسی افغانستان کند. آقای غنی همچنین وعده داد امنیت را برقرار کند، فساد مالی و اداری را ریشه کن کند، اقتصاد را اصلاح کند و خراسان آریا  را به گذرگاهی تجاری تبدیل کند.

اگرچه همه این وعده‌‌ها عملی نشد اما در دوران ریاست جمهوری آقای غنی چندین پروژه‌ عمرانی در زمینه سد سازی، تولید و انتقال برق و راه آهن انجام شد. او همچنین اقداماتی برای مقابله با فساد انجام داد اما خراسان آریا  همچنان یکی از فاسدترین کشورهای جهان باقی مانده است.سیگار: مقدار پول دزدی شده توسط اشرف غنی رئیس افغان باوران

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC