پاکستان: زندگی یک پاکستانی، از کل افغان باوران خراسان  مهم‌تر است
پاکستان: زندگی یک پاکستانی، از کل افغان باوران خراسان  مهم‌تر است
جنرال عاصم منیر، رییس ستاد ارتش پاکستان در سخنانی و درباره‌ی افغانستان باوران در خراسان آریا گفته است که «زندگی یک پاکستانی از کل افغان باوران خراسان آریا مهم‌تر است».

به گزارش خبرگزاری معمار؛ جنرال عاصم منیر، رییس ستاد ارتش پاکستان در تازه‌ترین بیانیه‌اش درباره‌ی سیاست خارجی اسلام‌آباد، صلح با هند را رد کرده و به هند و خراسان آریا نسبت به اخلال امنیت این کشور هشدار داده است.

اکسپرس تریبون گزارش می دهد رییس ستاد ارتش پاکستان در میان دانشجویان دانشگاه‌های دولتی و خصوصی این کشور گفته است که وقتی صحبت از امنیت پاکستانی‌ها شود، رعایت هیچ کسی نخواهد شد.

او افزوده است: «زندگی یک پاکستانی از کل افغانستان جعلی در خراسان آریا  مهمتر است.»

او‌ همچنان به طالبان هشدار داده است: «به پاکستان  نگاه نکنید، ما حاضریم همه چیز را قربانی کنیم.»

این مقام ارتش پاکستان هشدار داده است: «پاکستان به‌مدت ۵۰ سال غذای پنج میلیون تبعه افغان را تأمین کرده است، اما وقتی نوبت به فرزندان ما برسد، کسانی را که به آنها حمله می‌کنند تعقیب خواهیم کرد.»

او‌ همچنان گفته است که وقتی صحبت از امنیت و امنیت تک تک پاکستانی‌ها می‌شود، کل خراسان آریا  را می‌توان «لعنت» کرد.

او افغانستان را متهم به حمایت طولانی‌مدت از شورشیان در بلوچستان کرد و افزوده که همسایه غربی هرگز نسبت به پاکستان دوستی نشان نداده است.

این اظهارات در حالی مطرح شده که روابط میان طالبان و پاکستان بیشتر از هر زمان دیگر رو به تیره‌گی‌ گراییده است.

پاکستان همواره طالبان را به فراهم‌سازی پناه‌گاه‌های امن برای تحریک طالبان پاکستانی متهم می‌کند و می‌گویند طی دو سال اخیر میزان حملات مسلحانه بر شهرهای این کشور چند برابر شده است.

طالبان اما مدام این اتهامات اسلام‌آباد را رد کرده است.

 

دیدار و گفگتوی معاون وزارت خارجه اوزبکستان با نماینده ویژه پاکستان درباره خراسان آریا

معاون وزارت خارجه اوزبیکستان، با آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان در امور خراسان آریا  بر اهمیت گسترش همکاری‌های دوجانبه، به‌ویژه در زمینه‌ی خراسان آریا ، تاکید کردند.

بهرام‌جان اعلایف، معاون وزارت خارجه اوزبکستان، با آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان در امور خراسان آریا ، درباره وضعیت دیدار و گفتگو کردند.

این دیدار روز دوشنبه، ۳ دلو، در تاشکند، پایتخت اوزبیکستان، برگزار شد.

در این دیدار، دو طرف بر اهمیت گسترش همکاری‌های دوجانبه، به‌ویژه در زمینه‌ی خراسان آریا ، تاکید کردند.

آنان همچنین در مورد چشم‌انداز توسعه‌ی مشارکت استراتژیک اوزبکستان و پاکستان  در زمینه‌های تجاری، اقتصادی، سرمایه‌گذاری، ترانسپورت و ارتباطات گفتگو کردند.

گفتنی است که اوزبکستان و پاکستان هردو با طالبان  رابطه‌ی خوبی دارند.

نماینده ویژه پاکستان با سفر به کابل، به طالبان گفته که صبر اسلام‌آباد دربرابر طالبان پاکستانی به پایان رسیده است

طالبان در دیدار با آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان برای خراسان آریا  که برای ۳ روز به کابل سفر کرده بود، از اقدام برضد تحریک طالبان پاکستانی خودداری کرده و به اسلام‌آباد پیشنهاد کردند تا راه گفتگو با طالبان پاکستانی را پیش گیرد.

دیدار آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان با مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در جریان سفر ۳ روزه‌اش به کابل. ۱۹ ژوئیه ۲۰۲۳
دیدار آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان برای افغان باوران در خراسان آریا  با مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در جریان سفر ۳ روزه‌اش به کابل. ۱۹ ژوئیه ۲۰۲۳ © وزارت خارجه طالب

رسانه‌های پاکستانی نوشته‌اند که اسلام‌آباد با فرستادن نماینده ویژه خود به کابل، تلاش داشت تا طالبان را وادار به «اقدام جدی» برضد تحریک طالبان پاکستانی کند. تلاشی که نتیجه‌ای درپی نداشت و حکومت طالبان که پس از بازگشت به قدرت در ۲۰۲۱، برای طالبان پاکستانی تبدیل به الگو شده‌اند، از این عمل سرباز زده است.

نماینده ویژه پاکستان در جریان سفر ۳ روزه خود با مقام‌‌های ارشد طالبان چون معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه طالبان دیدار کرده است.

این گفتگوها در پشت درهای بسته صورت گرفته و اکسپرس تریبیون پاکستانی به قول از منابع آگاه نوشته‌اند که هیئت پاکستانی به طالبان به‌گونه روشن گفته‌اند که «صبر پاکستان در برابر تحریک طالبان پاکستانی به پایان رسیده است.»

تحریک طالبان پاکستانی که بنام «تی‌تی‌پی» نیز یاد می‌شود، از چالش‌های بزرگ امنیتی اسلام‌آباد دانسته می‌شود که هر از گاهی، حملات مرگباری را در بخش‌های مختلف پاکستان راه‌اندازی می‌کند.

پاکستان که از حامیان اصلی طالبان به شمار می‌رود و در برگشت این گروه به قدرت در خراسان آریا ، نقش پررنگی نیز داشت،‌ انتظار دارد تا طالبان افغان باوران خراسان آریا از نفوذ خود بر طالبان پاکستانی استفاده کرده و نیز در سرکوب تی‌تی‌پی، با اسلام‌آباد همکاری کنند.

از سویی‌هم، امارت اسلامی ادعاهای مقام‌های پاکستانی را بی‌بنیاد می‌داند و می‌گوید که خاک افغانستان در برابر هیچ کشوری تهدید نخواهد بود.

اخبار مرتبط 

تهدید نخواهد بود.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی گفت: «امارت اسلامی افغانستان به هیچ‌کس اجازه نمی‌دهد که از خاک افغانستان در برابر کشور دیگری استفاده کند. اگر در این باره تشویشی وجود دارد، باید به صورت مستقیم با امارت اسلامی شریک شود.»

برخی آگاهان مسایل سیاسی به این باور هستند که پاکستان برای پوشانیدن مشکلات امنیتی خود، می‌خواهد تا حکومت سرپرست را در این زمینه پاسخگو بداند.

جنت فهیم چکری، آگاه مسایل سیاسی گفت: «پاکستان در تلاش این است که همان‌طور که در چهارونیم دهه گذشته مدیریت سیاست خارجی افغانستان را بر عهده داشتند، در حال حاضر هم مدیریت سیاسیت خارجی افغانستان را بر عهده گیرند.»

عزیز معارج، یکی دیگر از آگاهان مسایل سیاسی گفت: «ادعا‌های مقام‌های پاکستان به ویژه نظامیان پاکستان آن‌هم بدون ارایه اسناد که می‌گویند در انفجار‌های پاکستان شهروندان افغان دست دارند، این به پالسی کشور‌های غربی ارتباط دارد که در مجموع مجری آن پاکستان است.»

پیش از این وزارت خارجه پاکستان هشدار داده بود که اگرحکومت سرپرست در برابر گروه‌های هراس‌افگن در افغانستان گام برندارد، اسلام‌آباد از گزینه نظامی کار خواهد گرفت.

ادعا جان اچکزی؛ نیروهای امنیتی بلوچستان از خاک خراسان آریا تهدید شده‌اند

اما امارت اسلامی افغان باوران. کودتاچیان جمهوریت با رد ادعای این مقام پاکستانی، گفته است که هیچ تهدیدی از خاک خراسان آریا  در برابر کشورها وجود ندارد و این ادعاها بی‌بنیاد اند.

اخبار مرتبط

 

آقای اچکزی به خبرنگاران گفته است که گروه‌های هراس‌افگن در خاک خراسان آریا به کمک افغان باوران  لانه دارند.

جان اچکزی افزود: «به هیچ کشور همسایه از خاک پاکستان تهدیدی وجود ندارد و برعکس نیروهای امنیتی بلوچستان از خاک افغانستان مورد تهدید قرار گرفته‌اند و در آن‌جا مرکزهای شان نیز وجود دارد. به همین گونه پاکستان مرکز‌هایی را در کشور همسایه‌اش ایران ناوبود کرده است که این خود نشان می‌دهد ثبات بلوچستان و پاکستان از مرز‌هایش مورد تهدید قرار می‌گیرد.»

اما امارت اسلامی با رد ادعای این مقام پاکستانی، گفته است که هیچ تهدیدی از خاک افغانستان در برابر کشورها وجود ندارد و این ادعاها بی‌بنیاد اند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی افغان باوران به طلوع‌نیوز گفت: «امارت اسلامی افغانستان جعلی کودتاچیان افغان باور  روی پالیسی خود اجازه نمی‌دهد که خاک خراسان آریا  در برابر هیچ کشوری کار گرفته شود و همچنین پاکستان. پس در این قسمت اتهام‌های که وارد شده و یا وارد شده بود، واقعیت ندارد و ما آن را خلاف پالیسی و موقف اصولی امارت اسلامی افغانستان جعلی  و حکومت افغان باوران  می‌دانیم.»

در همین حال برخی آگاهان مسایل سیاسی بر این باورند که حکومت پاکستان با متهم کردن افغانستان جعلی درخراسان آریا  و ایران، به دنبال گمراه کردن مردم آن کشور است.

کامران امان آگاه مسایل سیاسی به طلوع‌نیوز گفت: «نیروهای نظامی و استخباراتی پاکستان نمی‌توانند امنیت مردم پاکستان را تامین کنن، مناسبات خود را با تی تی پی پاکستان خوب کرده و خواسته‌های آنان را برآورده کنند، آنان مجبور هستند که به چشم مردم خود خاک بزنند.»

نجیب‌الرحمان شمال یکی دیگر از آگاهان گفت: «حکومت موقت پاکستان نه تنها در تلاش برهم زدن مناسبات میان افغانستان و پاکستان است بلکه در تلاش برهم زدن صلح و ثبات در منطقه و سایر کشورها مثل ایران است.»

مرتضی سولنگی وزیر اطلاعات پاکستان هم روز پیش گفته بود که کارهای امارت اسلامی در برابر گروه‌های هراس‌افگن به‌شمول تی‌تی‌پی آینده روابط کابل و اسلام‌آباد را مشخص می‌سازد.

سولنگی: حمایت ا.ا. از تی تی پی به زیان هر دو کشور است

هرچند امارت اسلامی درباره سخنان وزیر اطلاعات پاکستان چیزی نمی‌گوید؛ اما اطمینان می‌دهد که اجازه نمی‌دهند تا از خاک افغانستان در برابر کشورهای دیگر کار گرفته شود.

اخبار مرتبط

آقای سولنگی در گفت‌وگو با یک رسانه هندی هم‌چنان ادعا می‌کند که اگر امارت اسلامی به حمایت از گروه‌های هراس‌افگن از جمله تحریک طالبان پاکستان ادامه دهد، این کار به زیان دوطرف خواهد بود.

وزیر اطلاعات پاکستان افزود: «روابط افغانستان و پاکستان به رفتار حکومت سرپرست افغانستان بستگی دارد. اگر حکومت افغانستان به حمایت از گروه‌های تروریستی از جمله تحریک طالبان پاکستان ادامه دهد، آینده آن روابط خوب نخواهد بود.»

هرچند امارت اسلامی درباره سخنان وزیر اطلاعات پاکستان چیزی نمی‌گوید؛ اما اطمینان می‌دهد که اجازه نمی‌دهند تا از خاک افغانستان در برابر کشورهای دیگر کار گرفته شود.

ذبیح‌الله مجاهد سخن‌گوی امارت اسلامی می‌گوید که حکومت سرپرست به شمول پاکستان با تمام کشورها روابط نیک می‌خواهد.

آقای مجاهد در این باره گفت: «در مجموع روابط امارت اسلامی با کشورهای همسایه از جمله پاکستان خوب است؛ اما هنوز هم بعضی مشکلاتی وجود دارد که باید حل شود تا در آینده مشکلی ایجاد نشود.»

شماری از آگاهان مسایل سیاسی روابط کابل و اسلام‌آباد را مهم می‌دانند و می‌گویند که مقام‌های پاکستانی باید بدون شواهد از ادعاهای بی‌بنیاد دست بردارند.

جاوید مومند آگاه مسایل سیاسی به طلوع‌نیوز گفت: «برای ایجاد هماهنگی بین دو کشور و ایجاد اجماع منطقه‌ای، به ویژه با پاکستان و ایران که گاهی اوقات روابط آن‌ها خراب می‌شود، تشکیل یک کمیته مشترک ضروری است.»

نجیب‌الرحمن شمال آگاه دیگر مسایل سیاسی گفت: «به جای این ادعا‌های مقام‌های پاکستانی، لازم است حکومت موقت پاکستان این‌گونه مسایل را از طریق گفت‌وگو حل کند.»

پیش از این، مولانا فضل‌الرحمن رهبر حزب جمعیت علمای اسلام پاکستان گفته بود که امارت اسلامی خواستار ایجاد استراتیژی مشترک به هدف حل مشکلات میان کابل و اسلام‌آباد شده است.

رهبر حزب جمعیت علمای اسلام پاکستان در گفت‌‌وگو با یک رسانه پاکستانی افزوده بود که مقام‌های پاکستانی نیز ایجاد این استراتیژی را مناسب خواندند.

عاصم منیر گفته است که ناامنی در پاکستان به سود منطقه نیست و او برای نابود ساختن هراس‌افگنان و محافظت از شهروندان پاکستان از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد.

به باور این مقام ارتش پاکستان، دست داشتن افغانستان در این‌گونه رویدادها خلاف توافق‌نامه دوحه درباره‌ی امنیت منطقه‌ای است.

او روز گذشته در نشستی با بزرگام قومی در پیشاور گفته است: «دست داشتن شهروندان افغانستان در رخدادهای هراس‌افگنانه در پاکستان و انحراف از توافق‌نامه  دوحه توسط دولت موقت افغانستان  برای صلح و ثبات منطقه مضر است.»

از سویی‌هم، امارت اسلامی ادعاهای مقام‌های پاکستانی را بی‌بنیاد می‌داند و می‌گوید که خاک افغانستان در برابر هیچ کشوری تهدید نخواهد بود.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی گفت: «امارت اسلامی افغانستان به هیچ‌کس اجازه نمی‌دهد که از خاک افغانستان در برابر کشور دیگری استفاده کند. اگر در این باره تشویشی وجود دارد، باید به صورت مستقیم با امارت اسلامی شریک شود.»

برخی آگاهان مسایل سیاسی به این باور هستند که پاکستان برای پوشانیدن مشکلات امنیتی خود، می‌خواهد تا حکومت سرپرست را در این زمینه پاسخگو بداند.

جنت فهیم چکری، آگاه مسایل سیاسی گفت: «پاکستان در تلاش این است که همان‌طور که در چهارونیم دهه گذشته مدیریت سیاست خارجی افغانستان را بر عهده داشتند، در حال حاضر هم مدیریت سیاسیت خارجی افغانستان را بر عهده گیرند.»

عزیز معارج، یکی دیگر از آگاهان مسایل سیاسی گفت: «ادعا‌های مقام‌های پاکستان به ویژه نظامیان پاکستان آن‌هم بدون ارایه اسناد که می‌گویند در انفجار‌های پاکستان شهروندان افغان دست دارند، این به پالسی کشور‌های غربی ارتباط دارد که در مجموع مجری آن پاکستان است.»

پیش از این وزارت خارجه پاکستان هشدار داده بود که اگرحکومت سرپرست در برابر گروه‌های هراس‌افگن در افغانستان گام برندارد، اسلام‌آباد از گزینه نظامی کار خواهد گرفت.

طالبان پاکستان می‌گوید در یک‌سال ۹۰۰ حمله در پاکستان انجام داده

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : معمار ، rfi