بازگشایی محدود گذرگاه رفح؛ افزایش احتمال وقوع قحطی در غزه
دولت و ارتش اسرائیل تهدید کردند در صورت عدم آزادسازی ۲۰۰ اسیر نزد حماس، محاصره غزه همچنان ادامه خواهد یافت
بیش از ۱۷۰ کامیون امدادی از صبح یکشنبه ۳۰ مهر در گذرگاه مرزی رفح میان مصر و نوار غزه صفکشیده و در انتظار اجازه ورود به جنوب غزه هستند که از کمبود شدید مواد غذایی، دارو، آب و سوخت رنج میبرد.
با وجود ورود اولین کاروان حامل کمکها به غزه که دو هفته در محاصره اسرائیل قرارداشته، ۲۰ کامیونی که روز گذشته وارد نوار غزه شدند، عملا دردی را دوا نخواهند کرد.
به گفته بسیاری از مقامات سازمان ملل، این نوبت از کمکها، کفاف حتی یک روز نیاز هزاران غیرنظامی فلسطینی را نمیدهد.
«از گرسنگی خواهند مرد»
برنامه جهانی غذا، وضعیت غزه را به دلیل کمبود غذا، آب، برق و سوخت، «فاجعه بار» توصیف کرد و خواستار اجازه ورود کمکهای بیشتر شد.
سیندی مک کین، مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا، به «سیانان» گفت که قحطی در نوار محاصره شده، شیوع یافته است.
مککین همچنین بر لزوم ادامه ارسال شمار بیشتری از کامیونهای حامل کمک، به هدف «دسترسی به میلیونها نفری که به معنای واقعی کلمه از گرسنگی در غزه خواهند مرد» تأکید کرده و افزود: «جانهای زیادی در معرض خطر هستند.»
روز گذشته ۲۰ کامیون وارد جنوب غزه شدند که ۱۵ کامیون حامل دارو، لوازم پزشکی و کمکهای اولیه، ۳ کامیون مواد غذایی و ۲ کامیون آب آشامیدنی بودند.
از سویی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در جریان اجلاس صلح که شنبه در قاهره برای بحث در مورد «منازعه» جاری برگزار شد، بر لزوم «آتشبس بشردوستانه» و عدم محدودیت ورود کمکهای بشردوستانه ارسالی برای ساکنان غزه، تاکید ورزید.
از آغاز درگیریها در ۷ اکتبر به دنبال حمله ناگهانی حماس به آبادیها و مواضع نظامی در اطراف نوار غزه، اسرائیل این نوار با جمعیت بیش از دو میلیون نفر را تحت محاصره شدید قرار داد و از ورود سوخت جلوگیری کرد و حتی آب اشامیدنی و برق را قطع کرده و مانع ورود کالاها شده است.
دولت و همچنین ارتش اسرائیل تهدید کردند در صورت عدم آزادسازی ۲۰۰ اسیر نزد حماس، محاصره غزه همچنان ادامه خواهد یافت.
گروه شبهنظامی حزبالله لبنان شنبه ۲۹ مهر ویدیویی از حمله خود به سایت نظامی اسرائیلی «هونین» که به کشته شدن یک سرباز اسرائیلی و زخمی شدن ۳ تن دیگر منجر شده است را منتشر کرد.
آغاز ورود کامیونهای حامل تجهیزات پزشکی و دارو به غزه از گذرگاه رفح
سفارت آمریکا در اسرائیل اعلام کرد که اطلاع ندارد تا چه زمانی گذرگاه رفح برای خروج اتباع خارجی از غزه باز میماند
روند ورود کامیونهای حامل تجهیزات پزشکی و دارو صبح شنبه ۲۹ مهر از طریق گذرگاه رفح به نوار غزه آغاز شد.
چندین کامیونها در مسیر خود به سمت نوار غزه حرکت کرده و صدها کامیون دیگر مملو از مواد غذایی و کمکهای پزشکی نیز در مقابل گذرگاه در انتظار حرکت و عبور از این گذرگاه هستند.
در این رابطه خبرنگار «العربیه» از عبور ۲۰ کامیون از این گذرگاه خبر داد.
بر اساس آخرین گزارشها، روند ورود اتباع خارجی بزودی برای تدارک انتقال آنها به قاهره و سپس عزیمت به کشورشان، آغاز خواهد شد.
سلامه معروف، رئیس دفتر اطلاع رسانی دولتی در غزه، گفت که کاروان کمکهای امدادی متشکل از ۲۰ کامیون بوده که حامل دارو، تجهیزات پزشکی و مقدار محدودی غذا (کنسرو) است.
این در حالی است که هلال احمر فلسطین مراتب تاسف خود از ادامه ممانعت از ورود سوخت به نوار غزه را به «العربیه» ابراز کرد.
بسیاری در غزه مجبور به خوردن یک وعده غذایی در روز، بدون داشتن آب کافی برای نوشیدن بوده و به شدت چشمانتظار رسیدن کمک هستند.
کارکنان بیمارستانها در حالی که مشغول درمان تعداد زیادی از زخمیهای ناشی از بمبارانها هستند، به شدت به تجهیزات پزشکی و سوخت برای ژنراتورهای خود نیاز دارند.
صدها نفر از دارندگان گذرنامه خارجی نیز برای عبور از غزه به مصر برای فرار از درگیری، در انتظار هستند.
رسانههای مصری پیشتر از تدارک برای ورود کامیونهای کمکرسانی در شنبه به نوار غزه از گذرگاه رفح خبر داده بودند. سفارت آمریکا در اسرائیل اعلام کرده بود که اطلاعاتی درباره بازگشایی گذرگاه رفح در ساعت ۱۰ صبح به وقت محلی دریافت کرده است. سفارت با انتشار پستی در شبکههای اجتماعی اعلام کرد که نمیداند «این گذرگاه چه مدت برای خروج اتباع خارجی از غزه باز میماند.»
ورود دو کامیون
پیش از این خبرنگار «العربیه» با اشاره به این که دو کامیون احتمالا طی ساعات آینده از گذرگاه رفح وارد نوار غزه خواهند شد، گفت: «این دو کامیون حامل دارو و تجهیزات پزشکی، به محض صدور مجوز ورود، آماده ورود هستند.»
تصاویر فضایی منتشرشده توسط شرکت آمریکایی «ماکسار تکنولوجیز» از گذرگاه رفح نشان میدهند که بیش از ۲۰۰ کامیون کمکرسانی در سمت مصر صفکشیده و منتظر ورود به نوار تحت محاصره و زیر بمباران سنگین اسرائیلیها هستند.
تصاویر از سمت مصری گذرگاه، صف طولانی کامیونهای کمکرسانی مصری و خارجی را نشان میدهند که منتظر صدور مجوز برای ورود به غزه هستند.
تصاویر از بخش فلسطینی صرفا تاسیسات گذرگاه رفح را پس تعمیر جادههای بمبارانشده طی دو هفته گذشته نشان میدهند.
علت بازنشدن گذرگاه رفح
یک منبع امنیتی رسمی مصر اعلام کرد که علت عدم بازگشایی گذرگاه رفح، ادامه بمباران اطراف این گذرگاه در بخش فلسطینی آن توسط ارتش اسرائیل است.
این منبع در گفتوگو با خبرگزاری « العالمالعربی» افزود: «ورود کامیونهای حامل کمکهای غذایی با توجه به تداوم حملات اسرائیل به مناطق اطراف گذرگاه، خطری است که جان کارگران و رانندگان کامیون را تهدید میکند.»
او خاطرنشان کرد که گذرگاه آماده از سرگیری تردد است و کامیونهای کمکهای غذایی، یکشنبه(فردا) میتوانند وارد شوند.
کمال الخطیب، نماینده سفارت فلسطین در گذرگاه رفح، نیز اعلام کرد که هنوز هیچ دستوری از مقامات مصری یا سفارت فلسطین برای رفتن به گذرگاه رفح، دریافت نکرده که نشانمیدهد، بازگشایی این گذرگاه در ساعات آینده امکانپذیر نیست.
الخطیب افزود: «منتظر دستورات لازم برای رفتن به گذرگاه هستیم تا بتوانیم در سازماندهی ورود کمکها و انتقال زخمیها و مصدومان فلسطینی به مصر، نظارت و کمک کنیم.»
اظهارنظر بایدن
از سویی، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به «ایبیسی نیوز» گفت که به باور وی، ۲۰ کامیون اولیه کمکهای بشردوستانه ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت آینده، وارد غزه خواهند شد. بایدن خاطرنشان کرد که از اسرائیلیها و رئیسجمهوری مصر برای بازکردن گذرگاه، قول گرفته است.
این در حالی است که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد با اعلام این که ورود کمکهای بشردوستانه به غزه، موضوع مرگ و زندگی است، خواستار برقراری آتشبس بشردوستانه شد.
گوترش در کنفرانسی مطبوعاتی در رفح، در مرز مصر با نوار غزه، افزود: «بیش از دو میلیون نفر در نوار غزه بدون آب، غذا و سوخت هستند.»
او تاکید کرد که سازمان ملل متحد ضمن تاکید بر همکاری با مصر، اسرائیل و آمریکا برای کمک رسانی هرچه سریعتر، خواستار برقراری آتشبس در غزه به دلایل بشردوستانه است.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیهٔ