مسکو به موضعگیری ورشو درباره تحرکات نیروهای گروه نظامی روسی واگنر در مرزهای شرقی لهستان با بلاروس واکنش نشان داده، و این کشور عضو «ناتو» را به تلاش برای تنشآفرینی متهم کرد.
بنا به گزارشها دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین جمعه ۱۳ مرداد در واکنش به هشدار لهستان درباره اقدامات تحریکآمیز و بیثباتکننده گروه نظامی خصوصی روسی واگنر در نزدیکی مرزهای جناح شرقی پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» ضمن ابراز تعجب درباره چنین ادعاهای مطرح شدهای گفت این لهستان است که تمایل به تشدید تنش دارد.
پسکوف افزود که این رویکرد دولت لهستان جدید نیست و در سالهای اخیر ورشو برای تنشآفرینی بسیار ابراز تمایل کرده است.
ماتئوش موراویسکی، نخستوزیر لهستان، پنج شنبه دوازدهم مرداد گفت: «نیروهای واگنر در نزدیکی جناح شرقی ناتو دست به اقدامات تحریکآمیز و بیثباتکنندهای میزنند.دامات تحریکآمیز و بیثباتکنندهای میزنند.
تعداد نامشخصی از نیروهای واگنر، آموزش و تمرینهای نظامی مشترک خود را با ارتش بلاروس آغاز کردند که باعث شد تا لهستان بیش از ۱۰۰۰ سرباز کمکی را در مرزهای خود با بلاروس مستقر کند.
لهستان سهشنبه گذشته بلاروس، نزدیکترین متحد روسیه را به نقض حریم هوایی خود متهم کرد و افزود که هلیکوپترهای نظامی بلاروس حریم هوایی لهستان را نقض کردهاند.
اردوغان: غلات روسیه را به آرد تبدیل کرده و به کشورهای آفریقایی میفرستیم
رجب طیب اردوغان همچنین از سفر قریبالوقوع ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به ترکیه خبر داد
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، جمعه، ۱۳ مرداد اعلام کرد که کشورش قصد دارد غلات روسیه را که از طریق دریای سیاه به کشورش ارسال میشود، به آرد تبدیل کند تا بعداً به کشورهای آفریقایی منتقل شود.
اردوغان گفت: «ما دیدگاه واحدی با روسیه داریم و غلاتی را که روسیه از طریق کریدور در دریای سیاه منتقل میکند، پردازش میکنیم و سپس این آرد به کشورهای فقیر آفریقا و کشورهای در حال توسعه ارسال میشود.»
رئیس جمهوری ترکیه مشخص نکرد که در مورد کدام کریدور در دریای سیاه صحبت میکند.
به گزارش «دیلی صباح»، روزنامه انگلیسیزبان چاپ استانبول، اردوغان همچنین از سفر قریبالوقوع پوتین به ترکیه خبر داده و گفته است که وزرای خارجه و رئیس سازمان اطلاعات این کشور در حال برنامهریزی هستند تا این سفر به زودی و در ماه اوت صورت پذیرد.
بعد از خروج پوتین از توافق غلات دریای سیاه و افزایش حملات ارتش این کشور به بنادر اوکراین و نابودی هزاران تن از غلات آماده ارسال به کشورهای مختلف جهان، اردوغان تلاش کرده که نقش میانجیگری ترکیه را در این زمینه حفظ کند.
بنا بر گزارش خبرگزاریهای ترکیه، چهارشنبه،۱۱ مرداد طی تماسی تلفنی اردوغان با پوتین، روسای جمهوری دو کشور توافق کردند تا برای دیدار احتمالی آماده شوند و در مورد آن گفتوگو کردند.
به گزارش خبرگزاری «تاس» روسیه نیز، توسعه روابط تجاری و اقتصادی بین مسکو و آنکارا و اجرای پروژههای انرژی و همکاری در زمینه گردشگری از جمله مواردی بوده که دو رئیس جمهوری درباره آن گفتوگو کردهاند.
ولادیمیر پوتین نیز بر عزم روسیه برای همکاری با ترکیه و سایر کشورهای ذینفع در زمینه توسعه گزینههای تامین غلات به کشورهای نیازمند تاکید کرده است.
اردوغان نیز به نوبه خود تأیید کرده که ترکیه به تلاشهای فعال خود و استفاده از دیپلماسی در خصوص تمدید ابتکار غلات در دریای سیاه ادامه خواهد داد.
پوتین پیشتر در سخنرانی خود در نشست عمومی مجمع روسیه و آفریقا در سن پترزبورگ گفت که کشورش در «معامله غلات» با تکیه بر شرایط و تعهدات خود برای رفع موانع غیرقانونی صادرات غلات و کود از روسیه به جهان شرکت کرده است.
ناظران میگویند که با اینکه صادرات غلات روسیه تحت تحریمهای غرب نیست و این کشور میتواند آزادانه محصولات کشاورزی خود را به جهان بفروشد، از این ابزار برای «یارکشی» و جلب توجه برخی دولتها در دوگانه قدیمی بین غرب و شرق در جامعه بینالمللی بهره میگیرد.
روز گذشته آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، از همه کشورها در سازمان ملل خواست که پس از خروج مسکو از توافقی که به اوکراین اجازه میداد غلات خود را به طور ایمن به بازارهای جهانی ارسال کند، به روسیه بگویند که استفاده از دریای سیاه را به عنوان «باجخواهی» متوقف کند.
بلینکن با به عهده گرفتن ریاست جلسه شورای امنیت سازمان ملل در مورد قحطی و ناامنی غذایی ناشی از درگیری، به شدت در مورد آن چه استفاده ابزاری روسیه از غذا به عنوان سلاح در جنگ، خواند، از مسکو انتقاد کرد.
تلاش روسیه برای بهکارگیری شهروندان قزاقستان در جنگ اوکراین
پیوستن به درگیریهای نظامی خارج از کشور در ازای دریافت پول، طبق قوانین قزاقستان غیرقانونی است
خبرگزاری «رویترز»، پنجشنبه، ۱۲ مرداد نوشت که روسیه در بحبوحه تشدید درگیریها در اوکراین، با انتشار یک آگهی تبلیغاتی در شبکههای اجتماعی قزاقستان، برای پیوستن به ارتش روسیه، ۵ هزار دلار پرداختی فوری به اضافه دستمزد ماهیانه تعیین کرده است.
قزاقستان، یک جمهوری شوروی سابق در مرز روسیه، اقامتگاه بیش از ۳ میلیون روستبار و به طور سنتی یکی از نزدیکترین متحدان روسیه است. دولت آستانه اما از آنچه مسکو «عملیات نظامی ویژه» خود در اوکراین مینامد حمایت نکرده و خواستار صلح شده است.
به گزارش «رویترز»، تبلیغات به وضوح قزاقها را هدف گرفته و پرچمهای روسیه و قزاقستان و شعار «شانه به شانه» را نشان میدهد.
در این گزارش آمده است: «آنها[روسیه]، وعده پرداخت یکباره ۴۹۵ هزار روبل روسیه(۵۳۰۰ دلار) را به کسانی که با ارتش روسیه قرارداد امضا میکنند، به همراه حقوق ماهانه حداقل ۱۹۰ هزار روبل (۲ هزار دلار) و مزایای اضافی نامشخص میدهند.
این تبلیغات به وبسایتی منتهی میشود که به نیروهای بالقوه، فرصت پیوستن به ارتش روسیه در منطقه ساخالین در شرق روسیه را میدهد.
مالک این وب سایت، آژانس توسعه سرمایه انسانی منطقه ساخالین، سازمانی که توسط دولت محلی راهاندازی شده است، معرفی میشود.
پیوستن به درگیریهای نظامی در خارج از کشور برای پرداخت حقوق، طبق قوانین قزاقستان غیرقانونی است.
با اینحال، وزارت اطلاعات و توسعه اجتماعی قزاقستان تاکنون به این خبر واکنشی نشان نداده است.
ساکنان دیگر کشورهای آسیای مرکزی شوروی سابق به «رویترز» گفتند که برخی از هموطنانشان به ارتش روسیه یا گروههای مزدور خصوصی روسیه مانند واگنر پیوستهاند، اما استخدام معمولاً در روسیه انجام میشود، جایی که میلیونها کارگر مهاجر ازبک، تاجیک و قرقیز در آن کار میکنند.
یکی از ساکنان تاجیکستان که نخواسته نامش فاش شود به «رویترز» گفت: «شوهر سابق خواهرم اکتبر گذشته در لیسیچانسک کشته شد. یکی از برادرزادههایم پس از حضور در زندان روسیه به گروه واگنر پیوست.»
در قرقیزستان، یکی از ساکنان محلی در ماه مه، به دلیل پیوستن به نیروهای نیابتی روسیه در منطقه لوهانسک اوکراین به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
وزارت خارجه روسیه این هفته اعلام کرد که در حال بررسی درخواست یک سیاستمدار روس برای اعطای تابعیت روسیه به این مرد است تا مسکو بتواند بر بیشکک برای آزادی او و اجازه بازگشت به روسیه فشار بیاورد.
ناظران میگویند که به دلیل ثروت نفتی قزاقستان، نسبت به سایر کشورهای اقمار شوروی سابق، کارگران مهاجر قزاق کمتری در خاک روسیه مشغول بهکارند و همین احتمالا جوانان قزاقستانی را به هدف تبلیغات نیروگیری روسیه تبدیل کرده است.
این در حالیست که پیشتر، مقامات اوکراینی اعلام کردند که نیروهای روسیه توانایی پیشروی خود در جبهههای جنگ را از دست دادهاند اما خطوط دفاعی مستحکمی را با بکارگیری میدانهای گسترده مین ایجاد کردهاند که مانع پیشروی نیروهای اوکراینی شده است.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة