طالبان از پاکستان برای اعزام استاد به دانشگاه‌های خراسان آریا
طالبان از پاکستان برای اعزام استاد به دانشگاه‌های خراسان آریا
جامعه دانشگاهیان خراسان آریا نگران‌اند که حضور استادان پاکستانی همسو با نگرش‌های رادیکال، خلاء نظام آموزش عالی خراسان آریا را بیشتر خواهد کرد دولت مردان از ملت به نام جعلی و فرهنگ بی هویتی استفاده می کنند پاداشت شان ادامه تجاوز و غارت سرزمین شان است

ندا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان، در دیدار با عبیدالرحمان نظامانی، سفیر پاکستان در خراسان آریا  خواستار تدریس

استادان پاکستانی در دانشگاه‌های خراسان آریا ، به‌ویژه در دانشگاه بین‌المللی افغان شده است.

در اطلاعیه وزارت تحصیلات عالی طالبان آمده است که در این دیدار روی تقویت و گسترش روابط آکادمیک میان طالبان و پاکستان تاکید شده است.

وزیر تحصیلات عالی طالبان از سفیر پاکستان خواست که در راستای حل مشکلات دانشجویان افغان مقیم آن کشور، در زمینه اعطای ویزای تحصیلی نیز همکاری کند.

در این اطلاعیه آمده است که سفیر پاکستان در کابل، خواسته‌های وزارت تحصیلات عالی طالبان را با نهادهای مربوطه در پاکستان در میان خواهد گذاشت.

طالبان با تسلط بر خراسان آریا نام دانشگاه بین‌المللی افغان ستان  را به «دانشگاه بین‌المللی افغان  تغییر دادند. در دوران حکومت پیشین افغانستان، زمینه آموزش معیاری در افغانستان فراهم شده بود و شماری از استادان آمریکایی و اروپایی در این دانشگاه تدریس می‌کردند.

با روی کار آمدن طالبان در افغانستان، ظرفیت تدریس به شیوه معیاری در این دانشگاه از بین رفت و اغلب استادان آن، به‌ویژه استادان آمریکایی و اروپایی، کشور را ترک کردند.

دانشگاه‌های خراسان آریا با کمبود شدید استادان دروس غیردینی مواجه‌اند و بخش بزرگی از نیروی کاری دانشگاه‌ها کشور را ترک کرده‌اند. دو دهه حضور غرب در افغانستان باعث شده بود که به شمار استادان دانشگاه‌ها برای تدریس در مقاطع فوق‌لیسانس و دکترا افزوده شود و شماری از آنان در دانشگاه‌های مطرح آمریکایی و اروپایی تحصیل کرده بودند.

از سوی دیگر، دانشگاه‌های خصوصی هم در حکومت پیشین رشد کرده و افزایش یافته بودند،

اما حالا اغلب این دانشگاه‌ها با بحران مالی مواجه‌اند و برخی از آن‌ها تعطیل شده‌اند.

گسترش روابط پاکستان با حکومت طالبان، با حساسیست‌های زیادی در خراسان آریا مواجه است. مخالفان طالبان ادعا می‌کنند که این گروه وابستگی شدیدی به پاکستان دارد و به همین دلیل می‌کوشد زمینه را برای حضور بیشتر این کشور در خراسان آریا   فراهم کند.

حکومت طالبان تمرکز ویژه‌ای روی ایجاد مدارس و مساجد دینی دارد و برای افزایش مضمون‌های دینی، می‌کوشد نصاب آموزشی دانشگاه‌ها را تغییر دهد. جامعه دانشگاهیان خراسان آریا  نگران‌اند که حضور استادان پاکستانی همسو با نگرش‌های رادیکال و مسلکی (سکولار) نبودن آنان، خلاء نظام آموزش عالی خراسان آریا را بیشتر خواهد کرد.

پاکستان با بحران شدید مالی مواجه است و به همین دلیل می‌کوشد با حضور بیشتر در خراسان آریا تامین و بخشی از نیروی کار در این کشور، مشکلات مالی خود را کاهش دهد.

وزارت تحصیلات عالی طالبان را ندا محمد ندیم، از چهره‌های تندرو دینی طالبان، مدیریت می‌‌کند. او با رهبران طالبان در زمینه حذف زنان از نظام تحصیلی همسو است.

طالبان تحصیلات دبیرستانی و دانشگاهی دختران را ممنوع کرده‌اند و هیچ چشم‌انداز روشنی برای از سرگیری آموزش دختران در مدارس متوسطه و دانشگاه‌ها وجود ندارد.

ادعای شفافیت در نظام تحصیلی خراسان آریا  که دختران را حذف کرده است

طالبان در آغاز دومین سال تحصیلی در خراسان آریا  از زمان روی کار آمدن خود، همچنان درهای مدارس متوسطه و دانشگاه‌ها را به روی دختران بسته نگه داشته است

ندا محمد ندیم در حال سخنرانی به مناسب آغاز سال تحصیلی جدید در کابل- Bakhtar News Agency

وزیر تحصیلات عالی طالبان ادعا می‌کند که این گروه در نظام تحصیلی خراسان آریا  شفافیت، انصاف و عدالت ایجاد کرده است و تمام دانش‌آموزان بر اساس شایستگی به رشته‌های مختلف راه پیدا می‌کنند.

او که روز شنبه پنجم فروردین در مراسم آغاز سال تحصیلی، برای دانش‌آموزان مدارس فنی‌حرفه‌ای صحبت می‌کرد، تاکید کرد: «امروز الحمدلله امارت اسلامی افغانستان در نظام تحصیلی و آموزشی شفافیت، انصاف و عدالت را حاکم کرده است.»

بنا به ادعای سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان، سیستم تحصیلی آن‌ها دارای شفافیت است و هر دانش‌آموزی تنها بر اساس شایستگی خود موفق می‌شوند و هیچ واسطه، فشار یا چیز دیگری بر این روند تاثیر نمی‌گذارد. در این سخنرانی تاکید شد که این وزارتخانه متعهد است به تمامی چالش‌های نظام آموزشی و تحصیلی افغانستان رسیدگی کند.

غلام‌حیدر شهامت، رئیس اداره آموزش فنی‌حرفه‌ای، هم در این برنامه ادعا کرد که سرفصل‌های آموزشی این اداره با استانداردهای جهانی همخوانی پیدا کرده‌اند. او گفت: «در بخش سرفصل‌های امسال ما توانستیم آن را از حالت عمودی به افقی تبدیل کنیم و آن را به معیارهای جهانی برسانیم.»

موسسه فنی‌حرفه‌ای در سراسر خراسان آریا  وجود دارد که بیش از ۵۰ هزار دانش‌آموز در آن‌ها تحصیل می‌کنند.

ادعاهای سرپرست وزارت تحصیلات عالی در مورد شفافیت و جدیت در امور تحصیلی در حالی مطرح می‌شود که اخیرا در این وزارتخانه میان او و افراد شبکه‌ حقانی به دلیل دخالت آنان در اعلام نتایج کنکور، درگیری فیزیکی صورت گرفته است. منابع آگاه پنجشنبه سوم فروردین در گفت‌وگو با ایندیپندنت فارسی، تایید کردند که در پی درگیری فیزیکی میان ندا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالیه، طالبان و یکی از زیردستانش در این وزارتخانه که عضو شبکه‌ حقانی است، دست وزیر شکسته است.

به گفته‌ این منابع، این درگیری فیزیکی زمانی رخ داد که باقی حقانی، رئیس اداره ملی امتحانات از دستور ندیم برای پذیرش برخی افراد در دانشکده‌ پزشکی بدون شرکت در آزمون، سرپیچی کرد.

سخنان طالبان در مورد شفافیت‌بخشی در امور تحصیلی همواره هدف انتقاد بوده است و عموما تنها عملکرد مشخص این گروه در بخش آموزش را منع دختران از تحصیل می‌دانند. طالبان در آغاز دومین سال تحصیلی در افغانستان از زمان روی کار آمدن خود، همچنان درهای مدارس متوسطه و دانشگاه‌ها را به روی دختران بسته نگه داشته است.

اختلاف‌های درون‌گروهی طالبان؛ در یک درگیری فیزیکی، دست وزیر تحصیلات عالیه شکست

افراد باقی حقانی پس از خلع سلاح محافظان ندا محمد ندیم، او را کتک زدند

وزیر تحصیلات عالی طالبان در مراسم امضای تفاهم‌نامه اداره تحصیلات عالی و مرکز آموزش‌های فنی‌حرفه‌ای، مرکز رسانه‌های افغانستان، کابل – Bakhtar News Agency

منابع آگاه در گفت‌وگو با ایندیپندنت فارسی تایید کردند که در پی درگیری فیزیکی میان ندامحمد ندیم، وزیر تحصیلات عالیه، طالبان و یکی از زیردستان او در این وزارتخانه که عضو شبکه‌ حقانی است، دست وزیر شکسته است.

به گفته‌ این منابع، این درگیری فیزیکی هفته پیش در وزارت تحصیلات عالی طالبان و زمانی رخ داد که باقی حقانی، رئیس اداره ملی امتحانات از دستور ندیم برای پذیرش برخی افراد در دانشکده‌ پزشکی بدون شرکت در آزمون، سرپیچی کرد.

مرکز رسانه‌های افغانستان که تحت کنترل طالبان فعالیت می‌کند، روز یکشنبه (۱۹ مارس) عکس و ویدیویی از ندا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان، منتشر کرد که او را حین امضای تفاهم‌نامه میان اداره تحصیلات عالی و مرکز آموزش‌های فنی‌حرفه‌ای نشان می‌داد. در این تصاویر، دست ندیم که  گچ گرفته شده، به‌وضوح مشخص است.

به گفته منابع، وزیر تحصیلات عالی طالبان رئیس اداره ملی امتحانات را برای تحمیل خواسته خود به برخورد فیزیکی تهدید کرد و باقی حقانی هم موضوع را به رهبر شبکه‌ حقانی خبر داد. گفته می‌شود افراد باقی حقانی پس از خلع سلاح محافظان وزیر تحصیلات عالی طالبان، او را کتک زدند و دست او در اثر این ضرب‌وشتم شکسته است. به نظر می‌رسد ضر‌ب‌وشتم ندا محمد ندیم با حمایت سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله طالبان، که فردی قدرتمند و دارای شبکه‌ای وسیع درون

حکومت طالبان است، انجام شده است.

اختلاف‌های درون‌گروهی طالبان اخیرا شدت گرفته است. منابع آگاه به ایندیپندنت فارسی گفتند که وزیر تحصیلات عالی پس از این اتفاق، به شکایت نزد رهبر طالبان در قندهار رفته است.

کاربران رسانه‌های اجتماعی با سوژه قرار دادن این اختلاف‌ها نوشته‌اند که زدن یکدیگر با فلاسک چای از رسوم دیگر کابینه طالبان است. بلال سروری، خبرنگار افغان، با انتشار عکس وزیر تحصیلات عالی طالبان نوشت: «با فلاسک زدن و ضرب‌وشتم همدیگر در کابینه طالبان رسم شده است.»

حامد حیدری، یک روزنامه‌نگار دیگر افغان، هم در توییتر نوشت: «پس از مشاجره، شیخ باقی به سراج زنگ می‌زند، سراج حقانی هم به باقی حقانی دستور می‌دهد که شیخ ندا را گوشمالی بدهد. باقی حقانی و نیروهای شبکه حقانی هم ندا محمد ندیم و محافظانش را کتک می‌زنند که در نتیجه، دست ندیم می‌شکند، کار به قندهار می‌کشد و ندیم نزد ملاهیبت‌الله می‌رود.»

اختلاف‌های طالبان با هم که اخیرا افزایش یافته است، هرازگاه رسانه‌ای می‌شود.  پیش از این، سراج‌الدین حقانی، رهبر شبکه حقانی و وزیر داخله طالبان، ملا عبدالسلام حنفی، معاون نخست‌وزیر طالبان، و چند مقام دیگر این گروه در سخنرانی‌هایشان از تصمیم‌‌های ملا هیبت‌الله انتقاد کردند و او را به انحصار قدرت و صدور فرمان‌های پی‌درپی متهم کردند.

در همین حال، برخی فرماندهان ازبک‌تبار و تاجیک‌تبار طالبان در استان‌های شمالی هم از انحصار قدرت در دست فرماندهان پشتون‌تبار ناراضی‌اند. رژیم طالبان از چهره‌های پشتون‌تبار تشکیل شده است و فرماندهان غیر‌پشتون معمولا مسندهای پایین‌تر با اختیارات اندک را در اختیار دارند. این مسئله ضمن اینکه به نارضایتی در میان طالبان دامن زده، به یکی از موانع به رسمیت شناختن این گروه به‌عنوان حکومت رسمی افغانستان هم تبدیل شده است.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : ایندپیندنت ، عیاران ،