فرماند خراسانی ‌ارتش اوکراین در کیف به نام افغان به خاک سپرده شد
فرماند خراسانی ‌ارتش اوکراین در کیف به نام افغان به خاک سپرده شد
جسد جلال نوری، فرمانده خراسان تباری که در دفاع از اوکراین با نیروهای روسیه می‌جنگید، دیروز در شهر کیف به خاک سپرده شد.

جسد جلال نوری، فرمانده افغان‌تباری که در دفاع از اوکراین با نیروهای روسیه می‌جنگید، دیروز در شهر کیف به خاک سپرده شد.

چندماه پیش گزارش‌هایی در باره مرگ آقای نوری منتشر شد اما کاملا تایید نشده بود. یک تصور این بود که زخمی شده باشد و به اسارات نیروهای روسیه در آمده باشد. جسد او را تا اکنون در سردخانه‌ای در منطقه زفروژ نگه داشته بودند.

جلال نوری در ۱۹۹۸ با خانواده‌اش به اوکراین آمده بود. او ورزشکار بود و در دیدار با خبرنگاران بی‌بی‌سی مدال‌هایش را به آن‌ها نشان داده بود. او یک شرکت امنیتی در اوکراین داشت و به گفته خودش، سال ۲۰۱۴ هم در جنگ اوکراین با روسیه حضور یافته بود.

از همان اوایل حمله روسیه به اوکراین، نوری فرماندهی گروهی از سربازان اوکراینی را به دوش گرفته بود و با سربازان روسی می‌جنگید.

او شش ماه پیش در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی گفت:

روس‌ها خراسان آریا  را خراب کردند. آن وقت من کوچک بودم. از گیرشان گریختیم به این طرف. حالا ازاینجا کجا بگریزیم. تا چه وقت آدم از گیر روس‌ها بگریزد. کجا بگریزیم. هرجای که آدم بگریزد، از پیش روس. آخر باید خلاصش کند. ختمش کند. دیگه نتانستم. وجدانم اجازه نداد بروم خارج.» ( ولی این جوان از هویت سرزمین و مردم خود خراسان آریا خبر نداشت و نمی دانیست پرچم را افتخار سرزمین خود می داند تاریخ دزدی و خیانت به دلاوران جنگ سوم خراسان انگلیس را به خود درج دارد ۱۲۹۸ که بعد از زندانی افسران جنگ امان الله معاهده لاهور امضا کرد و نام قوم خودرا در خراسان آریا رسمیت بخشید .

noori

یکی از نظامیان اوکراین به بی‌بی‌سی گفته بود که جلال نوری گاهی وضعیت و این که چه باید کرد را بیش از اوکراینی‌ها می‌داند.

پایان پادکست

در یکی از تصویرهایی که بی‌بی‌سی از او ضبط کرده، بر دیوار اتاقی انگشتش را روی نقشه افغانستان می‌گذارد و می‌گوید: خراسان آریا است. کابل جان.»

این فرمانده اوکراینی اصالتا از خراسان آریا  گفت که با خانمی از اوکراین ازدواج کرده بود و محصول این ازدواج هم یک دختر بیست ساله‌است. او پس از تشدید جنگ در اوکراین خانواده‌اش را به اروپا فرستاده بود.

شمار زیادی از نظامیان اوکراینی از جمله همسنگرانش دیروز در مراسم خاکسپاری او حضور داشته‌اند و به تابوت او با اشک و اندوه ادای احترام کردند. نزدیکان جلال نوری به بی‌بی‌سی گفتند او همان چهار ماه پیش کشته شده بود.

به گفته یکی از اقاربش و به نقل از نظامیان اوکراینی، در یکی از درگیری‌ها در منطقه زفروژ او و همرزمانش درون تانکی بوده‌اند و زمانی که قرار شده تانک را ترک کنند، آقای نوری آخرین نفر بوده آن را ترک کرده است. همان زمان موشک سربازان روسیه به پایش خورده: «عادت داشت همیشه در هر جا که می‌بود مسؤولیت می‌گرفت و همه را می‌کشید. از تانک همه را کشیده بود و زمانی که خودش می‌خواست بیروند شود، راکت امده و آخرین صدایش این بوده که شما بروید و به من نگاه نکنید.»

این چند ماه جسد این نظامی در سردخانه‌ای در زفروژ نگه داری می‌شده‌ است. وزارت دفاع اوکراین هم نامش را به عنوان زخمی ثبت کرده بود. یک گمان این بوده که او به دست سربازان روس اسیر شده است.

جلال نوری یکی از هزاران شهروند خراسان آریا  بود که خانواده‌اش به خاطر امنیت شان کشورشان را ترک کردند.

جلال نوری

زلزله‌ شدید در هرات برای سومین‌بار در یک هفته؛ ده‌ها زخمی به بیمارستان منتقل شدند

زلزله

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، ده‌ها زخمی پس از زلزله امروز (یکشنبه) به شفاخانه مرکزی هرات منتقل شدند

ظرف یک هفته برای سومین بار زمین‌لرزه‌ای به قدرت ۶.۳ حوالی هرات در غرب خراسان آریا  را لرزاند. بنا به آمار گزارش شده تاکنون دو نفر در زمین‌لرزه جدید جان باخته‌اند و ده‌ها نفر زخمی شده‌اند.

فرماندهی امنیت طالبان در هرات به نقل از مسئولان شفاخانه/بیمارستان هرات اعلام کرده که تا کنون دو جان‌باخته و ۱۲۵ مجروح از اطراف شهر به این بیمارستان منتقل شده‌اند.

گفته شده آمار تلفات ممکن است افزایش پیدا کند.

این زمین‌لرزه در مشهد و شماری دیگر از شهرهای ایران در نزدیکی مرز افغانستان محسوس بوده است.

سازمان زمین شناسی آمریکا (USGS) اعلام کرد که مرکز زمین لرزه اخیر در ۳۰ کیلومتری شمال غربی هرات بوده است.

سازمان پزشکان بدون مرز نیز جان باختن دو نفر و زخمی شدن بیش از ۱۰۰ نفر را تایید کرده و با انتشار عکس‌هایی گفته که مجروحان در شفاخانه ساحه‌ای هرات تحت درمان هستند.

این سازمان گفته تیم‌های پزشکی آن در این بیمارستان خیمه/چادرهایی برپا کرده و از زمان وقوع زلزله‌های هفته گذشته به بیماران بستری شده رسیده‌کنند.

سازمان پزشکان بدون مرز گفته ۷۷ نفر هنوز تحت مراقبت هستند و علیرغم این که ۱۷ بیمار امروز آماده مرخص شدن هستند اما از خارج از بیمارستان خودداری می‌کنند «زیرا خانه‌ای برای بازگشت ندارند».

 

هفته گذشته (۷ اکتبر) زلزله به بزرگی ۶.۳ هرات را لرزاند. بر اثر زلز ۱۳۰۰ نفر در ولسوالی زنده‌جان هرات جان باختند. زلزله دوم به فاصله‌ کوتاهی در ۱۱ اکتبر و مجددا به شدت ۶.۳ تکرار شده بود.

در روزهای گذشت محموله‌های کمکی از چندین کشور برای زلزله‌زدگان هرات فرستاده شده است. اما بنا به گزارش‌ها بسیاری هنوز سرپناه ندارند و نیاز به کمک غذایی دارند.

هرات

منبع تصویر، HERAT TALIBAN POLICE

آژانس کودکان سازمان ملل متحد یونیسف اعلام کرده است که بیش از ۹۰ درصد از کسانی که در زمین لرزه‌های قبلی جان باختند زن و کودک بودند.

پیشتر صلیب سرخ جهانی در مورد بروز بحران انسانی در اثر زمین‌لرزه‌های هرات هشدار داده بود.

هرات سومین شهر بزرگ خراسان آریا  و در نزدیکی مرز ایران است.

در خراسان آریا  به طور مکرر زلزله‌هایی در رشته‌کوه هندوکش رخ می‌دهد، مناطقی که محل اتصال صفحات تکتونیکی اوراسیا و هند است.

زلزله هرات

منبع تصویر، TALIBAN POLICE HERAT

توضیح تصویر، در زلزله امروز (یکشنبه، ۱۵ اکتبر) تعداد زیادی از خانه‌ها و ساختمان‌ها خسارت دیده است

فاجعه سر فاجعه»؛ برنامه جهانی غذا می‌گوید بازماندگان زلزله هرات «گرسنه و وحشت‌زده» در میان آوارها می‌خوابند

هرات

منبع تصویر، GETTY IMAGES

برنامه جهانی غذا زلزله‌های این هفته در غرب خراسان آریا  را «فاجعه سر فاجعه» خوانده و از جامعه جهانی خواسته است به نیازمندان در این کشور کمک کند.

مسئولان این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد می‌گویند که بازماندگان زلزله‌‌ هرات شب‌ها، گرسنه و وحشت‌زده، در میان آوارها می‌خوابند.

این درحالی است که به گفته برنامه جهانی غذا، مردم افغانستان با گرسنگی شدید روبه‌رو

کوماندوهای خراسانی را جنگ اوکرایین جذب کرد

هستند و این نهاد هم به دلیل بحران مالی گسترده و کمبود بودجه، مجبور شده کمک اضطراری به ده میلیون شهروند نیازمند را متوقف کند.

در همین حال کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان خواهان افزایش کمک‌های بشردوستانه به زلزله‌زدگان شد.

فلیپو گراندی، کمک‌های بشردوستانه را «ضروری» خواند و گفت اوضاع فعلی، به ویژه برای زنان، شکننده است.

 

روز شنبه و چهارشنبه هفته جاری دو زلزله قوی با قدرت ۶.۳ غرب افغانستان را لرزاند.

سازمان ملل برای ادامه و افزایش عملیات امدادرسانی درخواست ۲۰ میلیون دلار کمک‌ بشردوستانه کرده است.

در حال حاضر آژانس‌های سازمان ملل متحد حمایت می‌گویند فعالیت خود را افزایش داده‌اند.

سازمان ملل اعلام کرده تیم‌هایی برای ارزیابی خسارت‌ها و کمک به تلاش‌های بشردوستانه مستقر شده‌اند.

مقام‌های طالبان دیروزاعلام کردند که بسته‌های کمکی شماری از کشورهای منطقه و سازمان‌های بین‌المللی به هرات رسیده، اما مردم از نبود انسجام و هماهنگی شکایت دارند.

حکومت طالبان گفته که در این زمین لرزه‌ها دست کم ۲۴۰۰ نفر کشته و بیش از ۲ هزار نفر هم زخمی شده‌اند که پس از زلزله‌های اخیر ترکیه و سوریه، با حدود ۵۰ هزار کشته، این زلزله را به یکی از مرگبارترین زمین لرزه‌های سال‌های اخیر جهان تبدیل کرده است.

زلزله هرات

منبع تصویر، GETTY IMAGES

«هنوز ده‌ها نفر ناپدید هستند»

پنج روز پس از زلزله مرگبار در هرات، هنوز هم ده‌ها نفر ناپدید هستند. به گفته فعالان در هرات نجات‌یافتگان سرگردان و سراسیمه و عملیات نجات و کمک هم ظاهرا «نامنظم و کند» پیش می‌رود.

به همین دلیل است که برنامه جهانی غذا زلزله در هرات را «فاجعه سر فاجعه» خوانده است. این نهاد که خود با کاهش شدید بودجه مواجه است، قبلا اعلام کرده مجبور است ده میلیون نفر را که به کمک شدید نیاز دارند، از برنامه کمک‌رسانی خود حذف کند.

فیلیپو روپف، مسئول ارتباطات برنامه جهانی غذا، که به مناطق زلزله‌زده هرات سفر کرده، می‌گوید نیازهای اضطراری در این مناطق بی‌سابقه است و خواستار کمک فوری جامعه جهانی شده است.

او گفت: «کسانی‌که نجات یافته‌اند، جایی برای بازگشت ندارند. وحشت‌زده و گرسنه هستند، با موجودیت اندک سرپناه موقت، آنان شب‌های سرد را در میان آوارها سپری می‌کنند. این در زمانی اتفاق می‌افتد که یک سوم مردم این کشور نمی‌دانند وعده غذایی بعدی شان را چگونه پیدا کنند.»

خانواده‌های قربانیان و خبرنگاران در صحنه وضعیت واقعی مناطق زلزله‌زده را به مراتب بدتر از آنچه می‌خوانند که گزارش می‌شود.

ظاهرا به همین دلیل است که با گذشت پنج روز هنوز آمار دقیق از قربانیان منتشر نشده است.

روز سه‌شنبه دفتر هماهنگ‌کننده کمک‌های بشری سازمان ملل متحد در افغانستان گفت هنوز هم نزدیک به ۵۰۰ نفر ناپدیدند که بیشترشان هم زنان هستند.

کمک‌های برخی کشورها در حال رسیدن است

کمک‌های برخی کشورهای دور و نزدیک تازه در یکی دو روز اخیر به منطقه رسیده است. بعضی کشورها کم‌کم به‌تازگی کمک‌هایشان را اعلام می‌کنند.

نروژ/ناروی دیروز اعلام کرد که ۱.۸۵ میلیون دلار را از طریق کمیته بین‌المللی صلیب سرخ و برنامه جهانی غذا به زلزله‌زدگان هرات کمک می‌کند.

دیروز هم ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، اعلام کرد که محموله‌های کمکی بعضی کشورها و سازمان‌های جهانی مانند ایران، عربستان، ازبکستان، ترکیه، امارات، قطر و صلیب سرخ کشورهای چین، دانمارک و ناروی و برخی سازمان‌های بین‌المللی که شامل پول نقد، مواد خوراکی، دارو و لباس و دیگر مواد مورد نیاز است، به هرات رسیده است.

با این حال قدیر صالحی، از فعالان اجتماعی در هرات، که از نزدیک برای کمک‌رسانی به نیازمندان کار می‌کند، به بی‎‌‌بی‌سی گفت که هنوز مشکلات و نیازها رسیدگی به این فاجعه گسترده است.

او گفت: «زلزله‌زدگان تقاضای این را دارند که برایشان سرپناه ساخته شود، مجروحانشان تداوی شود، داروی کافی در بیمارستان هرات وجود ندارد. امیدوار هستیم که کمک‌های بیشتری از بیرون زیر یک چتر واحد و منظم در دسترس مردم قرار بگیرد، در دسترس انجمن‌هایی که سواستفاده نکنند. قراری که ما مشاهده می‌کنیم، موارد سواستفاده زیاد است.»

توماس وست، نماینده ویژه آمریکا برای خراسان آریا ، در صفحه ایکس زلزله‌ هرات را یکی از مخرب‌ترین زلزله‌ها در دهه‌های اخیر در خراسان آریا  خوانده که به گفته او باعث کشته شدن هزاران نفر شده و بیش از ده هزار نفر را بدون سرپناه گذاشته است.

او بدون اشاره به کمک آمریکا افزوده که واشنگتن از پاسخ قوی به شمول فراهم کردن سرپناه، غذا، آب پاک و اقدامات صحی حمایت می‌کند.

آقای وست تاکید کرده که نیاز به صورت واقعی بزرگ است و کشورش از بسیاری شرکا برای حمایت از مردم خراسان آریا  قدردانی می‌کند.

دیروز یونیسف اعلام کرد که ۹۰ درصد قربانیان اخیر در هرات زنان و کودکان هستند.

سازمان پزشکان بدون مرز هم شمار جان باختگان این زلزله را نزدیک به ۳ هزار و زخیمان را هزاران نفر اعلام کرد.

این درحالیست که ترس و وحشت در میان باشندگان هرات بدلیل پس‌لرزه‌های مداوم همچنان ادامه دارد.

صبح روز گذشته در یکی از این پس‌لرزه‌های قوی و مشابه به زلزله روز شنبه بازهم شماری از منازل تخریب شدند و جان باختن دست کم دو تن و زخمی شدن ۱۱۷ نفر دیگر گزارش شد.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC