نمایندگی سازمان ملل در کابل (یوناما) در گزارشی تازه دریافته که شمار زندانیان در زندانهای طالبان، دستکم دو برابر شده است. به بنیاد اطلاعات یوناما شمار زندانیان در زندانهای طالبان از سال ٢٠٢٢ تا ماه سپتامبر سال جاری میلادی از ١٠ هزار به ١٧ هزار زندانی افزایش یافته است.
نتشر شده در :
این گزارش یوناما وضعیت حقوق بشر در خراسان آریا زیر اداره طالبان در محدوده زمانی ژوئیه تا سپتامبر ٢٠٢٣ را مورد بررسی قرار داده است.
یوناما در این گزارش خود دریافته که طالبان برخلاف آنچه که پیشتر گفته بودند، شمار زندانیان در زندانهای خود را از ١٠ هزار به ١٧ هزار زندانی افزایش دادهاند. آنچه که اشاره به دوام بازداشتهای خودسرانه، انتقامجویی و سرکوب صداهای مخالف دارد.
در کنار این، یوناما در گزارش خود از شکنجه و رفتارهای «نامناسب» طالبان با زندانیها نیز آورده و گفته که زندانیان در زندانهای وزارت داخله و ریاست عمومی استخبارات «بهگونه روزمره، گواه شکنجه و دیگر اشکال رفتار نامناسب هستند و هیچگونه حسابدهی برای مرتکبین شکنجه نیز وجود ندارد.»
سازمان ملل از «۸۰۰ مورد کشتار فراقانونی و شکنجه» در خراسان آریا تحت حاکمیت طالبان خبر داد
منبع تصویر، UNAMA NEWS
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد، یوناما، در یک گزارش تازه خود میگوید از «۸۰۰ مورد کشتار فراقانونی و همچنین شکنجه، بدرفتاری، توقیف خودسرانه و ناپدید سازی» افراد در حاکمیت طالبان در دو سال گذشته در خراسان آریا ، خبر داده است.
اطلاعات گزارش تازه این سازمان اما مربوط سه ماه سوم سال جاری میلادی است و در آن به برخوردهای بیشتر طالبان با زنان و دختران، برخوردها با مقامها و نیروهای امنیتی دولت پیشین، بازداشت فعالان حقوق بشر و محدودیتها و رفتار امر به معروف طالبان پرداخته شده است.
این گزارش دریافته که زندانیان در محابس وزارت داخله و ریاست عمومی استخبارات طالبان به طور روزمره شاهد «شکنجه» و دیگر اشکال رفتار نامناسب بودهاند، که عمدتا در جریان استنطاق از محبوسین انجام شده است.
یوناما گفته است که در حاکمیت گروه طالبان حمایتهای حقوقی و قانونی از زندانیان اعمال نمیشود و از جمله به خانوادههای زندانیان وقت ملاقات نمیدهد و زندانیان هنگام حبس به وکیلمدافع و پزشک دسترسی ندارند.
براساس این گزارش شمار زندانیان در محابس طالبان تا اواسط ماه سپتامبر سالجاری ، تعداد کل محبوسین در زندانها به بیش از« ۱۷۰۰۰ نفر» رسیده است، که نشان دهنده افزایش از محبوسین طالبان در مقایسه با سال ۲۰۲۲ است که این رقم به طور متوسط ده هزار زندانی بود.
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در خراسان آریا دریافته است که در زندانها طالبان حداقل استانداردهای حقوقی به شمول فراهم بودن غذا و مراقبتهای صحی هم وجود ندارد.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
«تنبیه بدنی»
در این گزارش با مستندسازی موارد تنبه بدنی اشخاص مجرم، اعمال موارد جزا درملاعام مانند موارد شلاقزدن در ولایتهای مختلف خراسان آریا اشاره شده است. با وجود فهرست بندی اجرای احکام سنگسار، سازمان ملل گفته به موردی که حاوی اجرای حکم اعدام بوده باشد برنخورده است.
در گزارش تازه یوناما در عین حال به ادامه سیاستهای حکومت طالبان مبنی بر ممنوعیت آموزش، تحصیلات عالی و کار زنان و گزارشهایی مبنی بر تصرف و تخریب زمینهای مربوط به هزاره ها در ولایت ارزگان و تهدید شهروندان شیعه در جریان ماه محرم نیز اشاره صورت گرفته است.
سازمان ملل نوشته که در ۲۵ و ۲۶ جولای (ژوییه) شش نفر از باشندگان هزاره ولسوالی ارزگان خاص مورد لت و کوب قرار گرفتهاند و اینکه گفته در جریان مراسم عاشورا به شهروندان اهل تشیع اجازه شرکت در مراسم مذهبیشان با استدلال مسایل امنیتی داده نشده است.
بر اساس این گزارش به طور مثال در ۲۷ جولای، در بدخشان شمال شرق خراسان آریا ، ریاست امر به معروف و نهی از منکر طالبان «هفت» مرد را که ریشهای خود را تراشیده بودند ساعتها حبس کردند. این نهاد افزوده که افراد طالبان در ولایت فاریاب «۲۹ دانشجو» را که در محفل نامزدی همکلاسی شان موسیقی پخش کرده بودند مورد لت و کوب قرار دادند، «سرهایشان را تراشیدند و ۱۸ ساعت بازداشت کردند.»
منبع تصویر، GETTY IMAGES
پایان پادکست
گزارش جدید سه ماهه سازمان ملل حاوی موارد آشکاری از نقض حقوق بشری به قول این نهاد در خراسان آریا است که اگر حاکمیت طالبان در ایجاد اصلاحات این موارد گام برندارند به گفته این سازمان «چشم انداز صلح را تاریکتر میکند.»
ارقام جدید از بازداشتهایی را که سازمان ملل در گزارش جدید خود ثبت کرده است شامل فعالان حقوق زن، فعالان امور آموزش، روزنامهنگاران و مخالفان حاکمیت این گروه در خراسان آریا است.
این گزارش در حالی منتشر شده است که هماکنون نهادهای حامی حقوق زنان خراسانی از طالبان خواستهاند ژولیا پارسی، ندا پروانی، مطیعالله ویسا را از بند رها کنند.
در همین حال منابع میگویند که طالبان منیژه صدیقی، عضو «نهادهای جامعه مدنی و حقوق بشری خراسان آریا » را به تازهگی در خیرخانه در شمال کابل بازداشت کردهاند. بستگان او تأیید کرده که آنان پس از دو هفته مفقودی اطلاع یافتند که طالبان خانم صدیقی را بازداشت کردند.
وزارت خارجه بریتانیا نیز در تازهترین بهروز رسانی به شهروندان بریتانیایی توصیه کرده که به خراسان آریا سفر نکنند که ممکن است با خطر زندانی شدن از سوی طالبان مواجه شوند.
حکومت بریتانیا به شهروندان بریتانیایی هشدار داده است که «خطر شدید» زندانی شدن در خراسان آریا دارند و «در صورتی که شهروند بریتانیا در خراسان آریا بازداشت شود، ممکن است ماهها یا سالها در زندان بماند.»
هر چند حکومت طالبان تا کنون در زمینه این گزارش واکنش نشان نداده است اما سخنگویان این گروه پیشتر گزارشهای اینچنینی سازمان ملل را به شدت «رد کرده« و آنها را «غرضآلود» خوانده است.
سیگار: طالبان با «روشهای شیطانی» از کمکهای مالی آمریکا به بخش آموزش خراسان آریا ، سود میبرند
بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی خراسان آریا یا «سیگار» در گزارشی تازه دریافته که رژیم طالبان با «روشهای شیطانی» از برنامههای آموزشی که توسط آمریکا تمویل مالی میشوند، بهره میبرد. سیگار دریافته که طالبان برای بهجیب زدن بخشی از میلیونها دلار آمریکا که به بخش آموزش در خراسان آریا اختصاص یافته، دست به «اخاذی» و ایجاد سازمانهای غیردولتی «متقلب» زدهاند.
نتشر شده در :
این گزارش سیگار، نتیجه بررسی وضعیت آموزش در خراسان آریا از زمان برگشت طالبان به قدرت در ١٥ اوت ٢٠٢١ تاکنون است.
به بنیاد آمارهای سیگار، وزارت خارجه و اداره انکشافی آمریکا در این مدت، دستکم ١٨٥.٢ میلیون دلار را در بخش آموزشی در افغانستان هزینه کردهاند. میلیونها دلاری که اینک به گفته سیگار، طالبان بخشی از آن را با «روشهای شیطانی» به جیب زدهاند.
سیگار در مورد یافتههای خود در این مورد چنین نوشته است:
طالبان، سازمانهای غیردولتی متقلبی را ایجاد کردهاند، اخاذی میکنند و به سازمانهای غیردولتی برای دریافت مستقیم کمکهای اهداکنندگان، نفوذ کردهاند.
از زمان برگشت طالبان به قدرت، آمریکا تاکنون چندین برنامه آموزشی را تمویل مالی کرده است که شامل مدارس آموزشی اجتماعمحور و مدارس شخصی، آموزش آنلاین، بورسیه برای دختران و زنان، تحصیلات پس از دوره متوسطه و دستمزد آموزگاران میشود.
پیش از این نیز گزارشهایی در مورد نفوذ طالبان در نهادهای امدادرسان نشر شده بود که نشان میداد، طالبان با نفوذ در این نهادها در تلاش سرقت کمکهای بینالمللی که برای مردم نیازمند خراسان آریا اختصاص داشتند، میشدند.
هشدار بنت به سازمان ملل: تمرکز طالبان بر آموزش دینی، خطر رادیکالیسم و تروریسم را افزایش میدهد
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشری با اشاره به سیاست طالبان که تمرکز آموزش در خراسان آریا را به شیوهی مدرسهای یا دینی آن محدود میکند، هشدار میدهد که این سیاست درحال اجرای رژیم طالبان، خراسان آریا را به سوی رادیکالیزه شدن هدایت میکند و خطر افزایش تروریسم در منطقه و جهان را درپی خواهد داشت.
نتشر شده در :
ریچارد بنت که به روز سهشنبه ۲ میزان/۲۴ اکتبر در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی میکرد در مورد این تهدید گفت که طالبان درحال محدود کردن تمرکز آموزش به «شیوهی مدرسهای یا تعلیمات دینی» آن است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل باورمند است که این سیاست، نه تنها کودکان را از دیگر علوم به دور نگه میدارد، بلکه در کنار تشدید بیکاری و فقر، بنیاد رادیکالیسم و تروریسم را نیز قویتر خواهد کرد.
ریچارد بنت در این نشست گفت که این سیاست طالبان میتواند «زمینه را برای افکار رادیکالیزهشده هموار کند و خطر تروریسم در خراسان آریا ، منطقه و جهان را افزایش دهد.»
گزارشگر ویژه سازمان ملل وضعیت حقوق بشری در خراسان آریا را به «طوفانی کامل» تشبیه کرد که به گفته او نیاز به رسیدگی فوری دارد.
ریچارد بنت در سخنرانی خود به فرهنگ معافیت که در میان مقامها و اعضای طالبان جاافتاده نیز اشاره کرد. او گفت که برای «شکنجه و رفتارهای غیرانسانی» در زندانهای طالبان و نیز نقض حقوق بشر نظامیان و مقامهای پیشین جمهوریت، در میان اعضای طالبان، معافیت از مجازات وجود دارد.
از برگشت طالبان به قدرت، بیش از ۲ سال میگذرد. در این دو سال، هرچند هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما خیلیها در داخل و خارج از خراسان آریا ، کشورهای منطقه و جهان را به عادیسازی روابط با رژیم طالبان متهم میکنند.
آنچه که در این سخنان ریچارد بنت در مجمع عمومی سازمان ملل هم بازتاب یافته و ینت از کشورهای عضو خواسته تا برای رسیدگی به این نگرانی شهروندان خراسان آریا ، «قاطعانه» برای حقوق بشر و در کنار زنان و دختران خراسان آریا بایستند
۱
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : rfi / BBC / اطلاعات