پس از این که اعضای جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا موسوم به «اکواس» با وجود کلیه هشدارهای روسیه، طرحی را برای «مداخله نظامی احتمالی» در نیجر به تصویب رساندند، مقامات دفاعی این کشورها، برنامه اجرایی این اقدام را تدوین کردند.
عبدالفتاح موسی، کمیسر امور سیاسی، صلح و امنیت «اکواس» گفت که مقامات دفاعی کشورهای غرب آفریقا، طرحی را برای مداخله نظامی احتمالی در نیجر در صورت عدم کنارهگیری سران کودتا پس از مهلتی که یکشنبه ۱۵ مرداد منقضی میشود، تدوین کردهاند.
موسی پس از نشست منطقهای امروز در ابوجا افزود این تشکل، زمان و مکان اجرای این طرح را به کودتاچیان اعلام نخواهد کرد و این تصمیمی است که توسط سران کشورها اتخاذ خواهد شد.این تصمیمی است که توسط سران کشورها اتخاذ خواهد شد.
موسی همچنین تصریح کرد که «اکواس» تمایل دارد تا دیپلماسی موفق شود و همه فرصتهای ممکن برای عقبنشینی را در اختیار کودتاچیان نیجر میگذارد.
او توضیح داد که طرح مداخله نظامی در نیجر، چگونگی و زمان استقرار نیروها را نیز شامل میشود.

سوابق دخالت اکواس
جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا در سال ۱۹۹۰ برای مقابله با کودتا در لیبریا بدون کسب مجوز سازمان ملل، مداخله کرد ولی نتوانست از بروز جنگ داخلی و کشتهشدن ۱۵۰ هزار نفر در این کشور جلوگیری کند.
هیئت جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا پس از ارائه پیشنهادهایی برای خروج از بحران به کودتاچیان نیجر این کشور را ترک کرد.
این هیئت در فرودگاه با جمعی از مسئولان کودتا دیدار و در خصوص «آخرین پیشنهادها برای برونرفت از بحران» گفتوگو کرد.
صرف نظر از تنش میان کودتاچیان نیجر و «اکواس»، بر شدت تنش میان کودتاچیان و فرانسه، همچنین برخی کشورهای دیگر افزوده شد. در همین رابطه، کودتاچیان سفرای نیجر در فرانسه، آمریکا، توگو و نیجریه را اخراج کردند.
از سوی دیگر، روسیه ضمن مخالفت با هر گونه مداخله نظامی در نیجر، حوادث جاری در این کشور را یک موضوع داخلی دانست.
محمد بازوم، رئیس جمهوری پیشین نیجر نیز با هشدار نسبت به عواقب کودتا، از آمریکا و جامعه بینالمللی درخواست کرد تا به او برای بازگرداندن نظم قانونی به کشور کمک کنند.
رهبران کشورهای غرب آفریقا برای مداخله نظامی احتمالی در نیجر برنامهریزی کردهاند
یکی از مقامهای جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکواس) روز جمعه سیزدهم مرداد، گفت: وزرای دفاع کشورهای غرب آفریقا، برنامهای برای مداخله نظامی احتمالی برای ساقط کردن حکومت نظامی در نیجر، از جمله نحوه اعزام نیروهای نظامی و زمانبندی استقرار آنها تهیه کردهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، عبدالفتاو موسی، کمیسر این جامعه در امور صلح، سیاسی و امنیتی، گفت که «اکواس» زمان و مکان مداخله نظامی را به کودتاچیان در نیجر فاش نخواهد کرد.
او افزود که تصمیمگیری در این مورد از سوی سران کشورهای غرب آفریقا اتخاذ خواهد شد.
عبدالفتاو موسی که در پایان یک نشست سه روزه در نیجریه سخن میگفت، اشاره کرد: «همه عواملی که برای مداخله احتمالی لازم هستند؛ از جمله منابع مورد نیاز، نحوه و زمان استقرار نیرو بررسی شدهاند.»
جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا تحریمهایی را علیه نیجر اعمال کرده و گفته است که اگر رهبران کودتا تا روز یکشنبه چهاردهم مرداد، قدرت را به محمد بازوم، رئیس جمهوری منتخب این کشور، باز نگردانند، میتواند مجوز استفاده از زور را صادر کند.
این بلوک با ۱۵ عضو با هدف یافتن «راهحلی دوستانه» روز پنجشنبه یازدهم مرداد، هیئتی را به نیجر فرستاد اما یک منبع آگاه گفت که ملاقات با نمایندگان حکومت نظامی در فرودگاه پایتخت نیجر هیچ دستاوردی نداشت.
کمیسر امور صلح، سیاسی و امنیتی در جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا گفت: «ما میخواهیم دیپلماسی کارساز باشد و میخواهیم این پیام به وضوح به کودتاچیان منتقل شود که به آنها فرصت میدهیم تا کاری را که انجام دادهاند، برگردانند.»
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة ، VOA