«یوگنی پریگوژین؛ رئیس  واگنر «سرنشین هواپیمای ساقط‌شده بود»
«یوگنی پریگوژین؛ رئیس  واگنر «سرنشین هواپیمای ساقط‌شده بود»
گزارش شده است که یوگنی پریگوژین، رئیس ارتش خصوصی واگنر، بر اثر سقوط هواپیما در روسیه «کشته شده» است. براساس همین گزارش‌ها ۹ نفر دیگر هم (شامل سه خدمه پرواز) کشته شده‌اند.

گزارش شده است که نام آقای پریگوژین در فهرست مسافران این هواپیما بوده است. همین گزارش‌ها حاکیست که ظاهرا او سوار هواپیما هم شده است.

پیشتر کانال تلگرامی نزدیک به گروه واگنر (گری زون) گزارش کرد که این هواپیما، هدف شلیک پدافند هوایی منطقه «توور» در شمال مسکو، پایتخت، قرار گرفته استشمال مسکو، پایتخت، قرار گرفته است.

این هواپیمای جت خصوصی که گفته شده در مالکیت آقای پریگوژین بوده، از مسکو به سمت سن‌پترزبورگ در حال حرکت بود.

خبرگزاری تاس می‌گوید که هواپیما پس از اصابت به زمین آتش گرفت. همین خبرگزاری می‌افزاید که چهار جسد پیدا شده است.

تصویری از بقایای هواپیما

منبع تصویر، REUTERS, COURTESY OF OSTOROZHNO NOVOSTI

خبرگزاری رویترز تصویری منتشر کرده که گفته شده نشان‌دهنده بقایای هواپیمای حامل آقای پریگوژین است.

بی‌بی‌سی نمی‌تواند مستقلا صحت این موضوع را تایید کند.

صفحه ۲

پایان پادکست

هیچ یک از حساب‌های منتسب به پریگوژین در شبکه‌های اجتماعی هنوز مطلبی درباره وضعیت او منتشر نکرده‌اند.

گفته شده یک هواپیمای دیگر هم که متعلق به او بوده همزمان با هواپیمای ساقط‌شده در آسمان بوده و این هواپیما هم از مسکو برخاسته بوده است.

یکی از کانال‌های تلگرامی مرتبط با گروه واگنر می‌گوید که این جت شخصی دور زده به سوی مسکو برگشته است.

روز گذشته پیامی از سوی آقای پریگوژین منتشر شد که در آن اشاره شد که او در «آفریقا» است. اما بی‌بی‌سی نتوانست مکان فیلمبرداری این ویدئو را تایید کند. رهبر واگنر در این پیام ویدئویی می‌گوید که این گروه آفریقا را «آزادتر» می‌کند.

پریگوژین در این ویدئوی تازه می‌گوید که «واگنر در حال اکتشاف معادن و همچنین مبارزه با شبه‌نظامیان اسلام‌گرا و سایر جنایتکاران است.»

بریتانیا ماه گذشته میلادی تحریم‌هایی را علیه دو فرمانده عملیات واگنر در جمهوری آفریقای مرکزی اعمال و آن‌ها را به شکنجه و کشتار غیرنظامیان متهم کرد.

ایالات متحده آمریکا هم نیروهای واگنر را متهم کرده است که سودهای هنگفتی با انجام معاملات غیرقانونی طلا در این قاره به دست آورده‌اند.

پریگوژین از زمان رهبری شورش کوتاه‌مدت خود در روسیه در ماه ژوئن که تنها ۲۴ ساعت به طول انجامید، حضور و فعالیت چندانی در انظار عمومی نداشت.

در جریان آن شورش در ماه ژوئن، حدود پنج هزار نیروی واگنر کنترل شهر روستوف در جنوب روسیه را به دست گرفتند و با هدف برکناری رهبری نظامی روسیه به طرف مسکو حرکت کردند.

اوکراین بمب‌افکن مافوق‌صوت روسیه را با پهپاد منهدم کرد

تصاویر پست شده در شبکه های اجتماعی یک هواپیمای توپولف تی یو-۲۲ را در پایگاه هوایی سولتسی-۲ نشان می دهد

منبع تصویر، X (TWITTER)

توضیح تصویر، تصاویر پست شده در شبکه های اجتماعی یک هواپیمای توپولف تی یو-۲۲ را در پایگاه هوایی سولتسی-۲ نشان می دهد

  • نویسنده, گرائم بِیکر
  • شغل, بی بی سی نیوز

بنابرگزارش‌ها اوکراین در حمله‌ای پهپادی یک بمب افکن دوربرد روسیه را منهدم کرده است.

تصاویر پست شده در شبکه‌های اجتماعی که بخش «بی‌بی‌سی وریفای» آنها را تحلیل کرده یک هواپیمای توپولف تی‌یو-۲۲ را در پایگاه هوایی سولتسی-۲ در جنوب سن پترزبورگ نشان می‌دهد که آتش گرفته.

مسکو گفت که پدافند هوایی آن یک پهپاد را با سلاح‌های سبک هدف گرفت، اما این پهپاد موفق شد به هواپیما «صدمه بزند.» اوکراین در این باره اظهار نظر نکرده است.

تی یو-۲۲ امکان پرواز با دو برابر سرعت صوت را دارد و روسیه به طور گسترده از آن برای حمله به شهرهای اوکراین استفاده کرده است.

وزارت دفاع روسیه در بیانیه‌ای گفت که این حمله توسط یک «هواپیمای بدون سرنشین از نوع هلی‎‌کوپتری» در حدود ساعت ۱۰:۰۰ به وقت مسکو در روز شنبه روی داد.

در این بیانیه آمده است که محل حمله که آن را «تروریستی» توصیف کرد یک «پایگاه هوایی نظامی در منطقه نُوُگراد» بود و اضافه کرد که کسی در آن مجروح نشده است.

این بیانیه همچنین گفت که در پارکینگ این پایگاه آتش‌سوزی روی داد که فورا اطفا شد.

صفحه ۲

پایان پادکست

با این حال تصاویر منتشر شده در تلگرام یک حریق بزرگ که جتی را طعمه کرده نشان داد. دماغه هواپیمایی که در این تصاویر دیده می‌شود از نوع «تی یو-۲۲» بود. «بی‌بی‌سی وریفای» این تصاویر را بررسی کرده و بر این باور است که واقعی است.

درحالی که انهدام یک هواپیما تاثیر کمی بر ناوگان مسکو – حاوی ۶۰ فروند از این نوع هواپیماها – خواهد داشت، اما این عملیات نشانگر توانایی فزاینده کی‌یف برای زدن اهدافی در عمق خاک روسیه است.

کی‌یف در ماه‌های اخیر ده‌ها حمله با هواپیماهای بدون سرنشین علیه مسکو انجام داده است که بعد از طی مسیری چند صد کیلومتری انجام می‌شود. سولتسی-۲ بیش از ۶۰۰ کیلومتر از مرز اوکراین فاصله دارد.

با این حال توصیف وزارت دفاع روسیه از پهپاد به عنوان «هلی‌کوپتری» بدان معنی است که این یک وسیله ارزان و موجود در بازار بوده که از فاصله نزدیک ارسال شده است.

تی یو-۲۲ یک هواپیمای دوران جنگ سرد است که ناتو از آن به عنوان «بَکفایر» نام می‌برد و مسکو به طور گسترده از آن علیه شهرهای اوکراین استفاده کرده است.

نمونه‌های مدرن آن مثل تی یو-۲۲ام۳ می‌تواند با سرعت ۲۳۰۰ کیلومتر در ساعت پرواز کند و ۲۴ هزار کیلوگرم سلاح حمل کند.

از این هواپیماها در جنگ سوریه، چچن و گرجستان هم استفاده شده است.

به گفته دادستان‌ها در کی‌‎یف، در ماه ژانویه ۳۰ نفر در حمله موشکی یک تی یو-۲۲ به یک بلوک آپارتمانی در دنیپرو کشته شدند.

آنها گفتند که آن حمله توسط هنگی از بمب افکن‌ها انجام شد که در سولتسی-۲ مستقر است.

یک سخنگوی سازمان اطلاعات وزارت دفاع اوکراین روز دوشنبه گفت که یک هواپیمای نظامی دیگر در حمله‌ای پهپادی در منطقه کالوگای روسیه آسیب دیده است.

رسانه‌های روسیه این حمله را گزارش دادند اما هرگونه صدمه ای را رد کردند.

حمله روسیه به ساختمان‌های مسکونی در شرق اوکراین چند کشته به جا گذاشت

صحنه حمله

منبع تصویر، REUTERS

  • نویسنده, اُلیوِر اسلو
  • شغل, بی‌بی‌سی نیوز

مقام‌ها می‌گویند که دستکم پنج نفر در حمله موشکی روسیه به ساختمان‌های مسکونی در شهر پُکرُوسکا در شرق کشور کشته شده‌اند.

ایهور کلیمِنکو وزیر کشور گفت چهار غیرنظامی و یک مقام رسمی کشته و ۳۱ نفر در این حمله مجروح شده‌اند.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور این کشور، گفت که این حمله «قربانیانی» داشته اما رقمی ذکر نکرد.

تلاش‌های امدادی در صحنه ادامه دارد.

پُکرُوسکا در حدود ۷۰ کیلومتری شمال غربی دونِتسک، که تحت اشغال نیروهای روسیه است، قرار دارد. این شهر پیش از جنگ جمعیتی در حدود ۶۰ هزار نفر داشت.

آقای کلیمنکو گفت که در حمله اول چهار غیرنظامی کشته شدند و یک مقام از سازمانهای اورژانس در یک حمله دوم کشته شد.

او گفت که مجروحان شامل ۱۹ مامور پلیس و پنج مامور امداد و یک کودک بودند.

پایان پادکست

این حمله یک روز بعد از آن اتفاق افتاد که به گفته مقام‌های اوکراینی یک «بمب هدایت شونده» به یک مرکز انتقال خون در شمال شرقی اوکراین اصابت کرد و دو کشته به جا گذاشت.

اوکراین در تلاش است نواحی اشغال شده توسط روسیه را پس بگیرد، اما دستاوردهایش از زمان شروع ضدحمله دو ماه پیش محدود بوده است.

آقای زلنسکی روز یکشنبه سعی کرد حمله به کشتی‌های روسیه در دریای سیاه را توجیه کند و به روزنامه آرژانتینی ناسیون گفت که اوکراین «باید راه دیگری برای پایان دادن به انسداد آب‌های خود پیدا کند.»

او گفت اگر روسیه به انسداد آب‌ها در دریای سیاه «ادامه دهد و موشک شلیک کند، در آن صورت اوکراین هم دست به اقدام مشابه خواهد زد.»

روسیه اخیرا از توافقی که امکان صادرات غله از اوکراین را فراهم می‌کرد خارج شد و به کشتی‌ها در دریای سیاه هشدار داد ممکن است با اقدام نظامی مواجه شوند، که اوکراین را واداشت اعلامیه مشابهی صادر کند.

هفته پیش یک نفتکش روسیه با ۱۱ خدمه در دریای سیاه هدف حمله قرار گرفت که مسکو گفت کار اوکراین بوده. هرچند اوکراین علنا اظهار نظر نکرده، اما یک منبع مطلع امنیتی به بی‌بی‌سی گفت که در آن حمله از یک شهپاد – شناور هدایت‌پذیر از راه دور – استفاده شده است.

به دنبال آن یک حمله مشابه با شهپاد به یک کشتی نیروی دریایی روسیه در نزدیکی بندر نُوُرُسیسک که کانون مهم صادرات روسیه است انجام شد.

شهپادها شناورهای بدون سرنشین هستند که روی آب یا درست زیر سطح آب حرکت می‌کنند. تحقیقات بخش «بی‌بی‌سی وریفای» (تصدیق) نشان می‌دهد که روسیه چندین حمله با این‌ها انجام داده است.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC