بر اساس پژوهشی تازه، مسواک زدن دندانها در شب و قبل از خواب خطر ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی را کاهش میدهد.
در سالهای اخیر، پژوهشها نشان دادهاند که بیماریهای دندان در بروز بیماریهای قلبیعروقی دخیل است.
اکنون، پژوهشگران دانشگاه اوساکای ژاپن در تحقیقی جدید، که در نشریه علمی نیچر منتشر شده است، بررسی کردهاند آیا زمان مسواک زدن نیز در ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی نقش دارد یا خیر.
در این پژوهش، ۱۶۷۵ بیمار بالای ۲۰ سال را که برای عمل جراحی، معاینه یا درمان بستری شده بودند بررسی کردند. پژوهشگران افراد را به چهار گروه تقسیم کردند: گروهی که صبح و شب مسواک میزدند (۴۰۹ نفر)؛ گروهی که فقط شب مسواک میزدند (۷۵۱ نفر)؛ گروهی که فقط صبح مسواک میزدند (۱۶۴ نفر)؛ و گروهی که اصلا مسواک نمیزدند (۲۵۹ نفر).
در گروهی که فقط صبحها مسواک میزدند تعداد مردها چهار برابر زنها بود.
بررسی سوابق مشکلات قلبیعروقی این افراد نشان داد که احتمال زنده ماندن گروهی که هم شب و هم صبح و گروهی که فقط شبها مسواک میزنند به میزان قابلملاحظهای بالاتر از گروهی است که اصلا مسواک نمیزنند.
بر اساس این پژوهش، احتمال بروز مشکلات قلبیعروقی در افراد سیگاری گروهی که اصلا
مسواک نمیزدند بسیار بالاتر از افراد سیگاری سایر گروهها بود. احتمال بستری افراد غیرسیگاری گروهی که اصلا مسواک نمیزدند و گروهی که فقط صبحها مسواک میزدند نیز بهمیزان قابلملاحظهای بیشتر بود. گروهی که فقط صبحها مسواک میزدند نیز بهمیزان قابلملاحظهای بیشتر بود.
یافتههای این پژوهش نشان میدهد که مسواک زدن در صبح کافی نیست و مسواک زدن شب قبل از خواب در حفظ سلامت نقش دارد، و با این فرضیه همسو است که میزان باکتریهای دهان هنگام خواب بهدلیل کاهش جریان بزاق افزایش پیدا میکند.
پژوهشگران ژاپنی تاکید میکنند گرچه یافتههای این تحقیق به بیماریهای قلبیعروقی محدود است و روی افراد سالم انجام نشده است، نشان میدهد که مسواک زدن دندانها در شب اهمیت دارد. برای پیشگیری از بیماریهای قلبیعروقی، مسواک زدن دندانها قبل از صبحانه ضرورت دارد اما مسواک زدن دندانها در شب و قبل از خواب مهمتر است.
هشدار درباره اشتباه رایج هنگام مسواک زدن
آیا مسواک خود را قبل از زدن خمیر دندان خیس میکنید یا آن را خشک نگه میدارید؟
یک دندانپزشک در مورد اشتباه رایجی که ممکن است سلامت دهان و دندان افراد را تحت تاثیر قرار دهد، به بریتانیاییها هشدار داده است.
این موضوع که آیا باید مسواک خود را قبل از زدن خمیردندان خیس کنید یا آن را خشک نگه دارید، بحثی است که بسیاری را از هم جدا میکند، اما به گفته دکتر ساحل پاتل، از کلینیک مارلیبون اسمایل در لندن، این کار توصیه نمیشود؛ زیرا خمیر دندان را «رقیق» میکند.
دکتر پاتل گفت: «خمیر دندان بهخودیخود مقدار مناسبی رطوبت دارد.»
«اگر خیس باشد، سریعتر کف میکند و باعث میشود زودتر آن را بیرون تف کنید.»
دکتر پاتل همچنین به جیبی نیوز گفت که مردم اغلب برای نگه داشتن مسواکهای خود تلاش زیادی میکنند.»
اغلب افراد مسواک خود را با مشت میگیرند. نباید احساس کنید که دندانها را میسابید، این زیادهروی است.»
«اگر برس مسواک روی دندان پخش شوند، تاثیر چندانی نخواهند داشت.»
«برس باید مستقیم روی دندانها قرار گیرند و دندانها را بهنرمی لمس کنند.»
دکتر پاتل همچنین توصیه میکند هنگام تمیز کردن دندانهایتان از دندانهای عقبی شروع کنید و به طرف جلو بیایید.
او گفت: «عقب اغلب سختترین قسمت برای تمیز کردن است، از این رو توصیه میکنم ابتدا از آن بخش شروع کنید.»
«اگر از جلو شروع کنید و قسمت عقب را آخر انجام دهید، به احتمال زیاد دست از کار میکشید و مسواک خود را زمین میگذارید و دندانهای عقبی را مسواک نمیزنید، یا آنها را بهدرستی تمیز نمیکنید.»
دکتر پاتل اضافه کرد که او ترجیح میدهد افراد به جای دو بار «سرسری» مسواک زدن، روزی یک بار دندانهای خود را به طور کامل مسواک بزنند.
کشف زودهنگام پوسیدگی دندان با فناوری جدید دندانپزشکی
سنجش اسیدیته محیط به دندانپزشکان میگوید که چه چیزی درباره خطر مشکلات پیشرونده باید بدانند
دانشمندان دستگاه جدیدی که با نور الایدی (LED) میزان تغییرات شیمیایی خاصی که منجر به پوسیدگی دندان میشوند را شناسایی و سنجش میکند، ساختهاند. پیشرفتی که ممکن است منتهی به [ابداع] روشهای بهتری برای جلوگیری از بروز چنین شرایطی حتی قبل از شروع آن شود.
بر اساس توضیحاتی که ماه پیش در مجله «ترنزکشنز آن بیومدیکال اینجینیرینگ» (Transactions on Biomedical Engineering) IEEE درباره این دستگاه منتشر شد، طرح اولیه این ابزار که دستگاه او-پی اچ (O-pH) خوانده میشود، اسیدیتهای که باکتریها در پلاکها [یا اصطلاحا جرم دندان] ایجاد میکنند و منجر به پوسیدگی دندان میشوند را اندازهگیری میکند.
این دستگاه نور ال ای دی ساطع میکند و با استفاده از یک رنگ شیمیایی مورد تایید سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) که برای دندان کاربرد دارد، فلورسانس آن را میسنجد.
این ابزار نوری، بسته به واکنش نور، یک مقدار عددی از پ هاش (PH) یا اسیدیته از پلاکهایی که دندانها را پوشانده ارائه میکند. محققان میگویند این سنجش میتواند به دندانپزشک بگوید که کدام قسمت از دندان، بیشتر در خطر ایجاد یک حفره است.
مانوجا شارما، نویسنده اصلی این مطالعه و دانشجوی دوره دکتری در دانشگاه واشینگتن در ایالات متحده در اظهاراتی گفت: «پلاک [یا جرم دندان]، تعداد زیادی باکتری دارد که در زمان برهمکنش با شکر موجود در غذای ما، اسید تولید میکند.»
شارما توضیح میدهد: «این اسید همان چیزی است که باعث خوردگی سطح دندان و درنهایت، ایجاد حفره میشود؛ بنابراین، اگر بتوانیم اطلاعاتی در مورد فعالیت اسیدی دریافت کنیم، میتوانیم برآورد و ایدهای از نحوه رشد باکتریها در بیوفیلم یا پلاک دندان به دست آوریم. »
توضیح: بیوفیلم به لایه حاصل از رشد میکروبها بر روی سطوح مختلف گفته میشود]
ازآنجاییکه همه باکتریهای موجود بر روی پلاک بد نیستند یا به ایجاد حفره منجر نمیشوند محققان میگویند سنجش اسیدیته محیط میتواند به دندانپزشکان بگوید که چه چیزی درباره خطر مشکلات پیشرونده باید بدانند.
آنها میگویند چنین موضوعی میتواند نیاز به آزمایش باکتریهای بهخصوص را که تعداد زیادی از آنها روی هر پلاک مشخص وجود دارند، کاهش دهد.
دانشمندان برای انجام این مطالعه، ۳۰ بیمار بین ۱۰ تا ۱۸ سال، با میانگین سنی ۱۵ سال را در مرکز دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه واشینگتن (UW) انتخاب کردند.
محققان میگویند که آنها کودکان و نوجوانان را برای انجام این مطالعه انتخاب کردند، زیرا پوشش خارجی طبیعی مینای دندان روی دندانهای آنها بهمراتب از بزرگسالان نازکتر است و دریافت هشدار زودهنگام در خصوص فرسایش اسیدی برای آنها از اهمیت بیشتری برخوردار است.
آنها همچنین دانشجویان سال دوم و سوم دانشکده دندانپزشکی را تحت نظارت یکی از اعضای هیئتعلمی به کار گرفتند.
دانشمندان در این مقاله مینویسند: «در این مطالعه، افراد با بار بیوفیلم کم (پس از تمیز کردن) و با بار بیوفیلم زیاد (پیش از تمیز کردن) که هر دو سطح ناسالم و سالم را داشتند، ثبت نام کردند.»
دانشمندان میگویند، فکر اضافه کردن آزمایش اسیدیته باعنوان یک روش بالینی جدید، از این تصور ناشی شد که وقتی بیمار در ابتدا روی صندلی دندانپزشکی مینشیند، پیش از اینکه دندانهایش تمیز شود، «دندانپزشک [دندانهای] آنها را با محلول رنگی فلورسنت بیمزه شستوشو میدهد و سپس دندانهای [بیمار] را با نور بررسی میکند تا نواحی با تولید اسید بالا را جستوجو کند.»
محققان در این آزمون، ماده رنگی را برای دندانها به کار بردند و یک ابزار نمونهگیر به انتهای میله معاینه که با چرخیدن بالای سطح دندانها، نور را گردآوری و پخش میکرد، اضافه کردند.
در ادامه، این نور جمعآوری شده به یک جعبه مرکزی بازمیگردد که پ هاش (pH) که حاکی از شرایط روی دندانهای بیمار است را نشان میدهد.
دانشمندان این آزمون را پیش و پس از شستوشوی قند و [اعمال] سایر تغییرات در شرایط ازجمله پیش و پس از جرمگیری عمیق، چند بار تکرار کردند.
دانشمندان با برشمردن محدودیتهای این مطالعه، گفتند که قادر به سنجش مداوم محل یکسان روی هر دندان در طول هر مرحله از آزمایش نیستند.
آنان گفتند که در حال حاضر تنظیماتی روی دستگاه انجام میدهند تا نسخهای از آن را که تصاویری برای دندانپزشکان تولید کند و محل دقیق اسیدیته بالا را (جایی که حفره بعدی ممکن است ایجاد شود) فورا نشان دهد، بسازند.
شارما میگوید: «ما به نتایج بیشتری نیاز داریم تا نشان دهیم [این روش] به چه میزان در تشخیص موثر است، اما قطعا میتواند به ما در درک بخشی از سلامت دهان و دندان شما کمک کند.»
او افزود: «[این روش] همچنین میتواند به آموزش بیماران در مورد اثرات قند بر روی ساختار شیمیایی جرم دندان کمک کند. ما میتوانیم به آنها بهصورت مستقیم و زنده نشان دهیم چه اتفاقی میافتد و این تجربهای است که آنها به خاطر میآورند و میگویند، خب، بسیار خب، باید مصرف شکر را کم کنم!
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : ایندپیندنت